DISTRIBUIȚI

Ţelamze-Caprun se pronunţă corect numele staţiunilor austriece în care am avut norocul să ajung în februarie. Iar cuvântul staţiune nu e cel mai corect pentru a descrie aceste locuri ci i-ar face cinste mai degrabă un superlativ. Când ajungi aici, indiferent de sezon, te loveşte un sentiment ciudat pentru că toată lumea zâmbeşte fără motiv şi ai impresia că tocmai ai nimerit într-un film străin. Eh bine, chiar așa este. Austriecii din landul Salzburg sunt extrem de drăguți și foarte fericiți să te aibă ca musafir la ei în regiune. La urma urmei, doar trăiesc din turism.

Când să mergi

Indiferent de perioada anului în care mergi, poți să schiezi pe ghețarul Kitzsteinhorn. Chiar dacă majoritatea turiștilor preferă să meargă la schi în Zell am See-Kaprun între decembrie și februarie, sezonul este mult mai mare de atât. De exemplu, chiar și acum în aprilie, pârtiile sunt în stare foarte bună și se schiază pe majoritatea dintre ele. Oricum, și în sezonul cald Zell am See-Kaprun este o atracție turistică incredibilă pentru drumețiile în munți, centrele SPA și băile în lacuri. Eu m-aș întoarce acolo cu siguranță în timpul verii pentru trasee pe munte, mountain-biking și kayaking.

Cum ajungi

Deși eu zburat cu Tarom la Munchen și apoi am luat trenul spre Salzburg ca să vizitez orașul și apoi alt tren până în Zell am See, poți merge și pe ruta via Viena. E drept că mulți români aleg să meargă în Austria cu mașina dar sunt de părere că e mult mai rapid și mai simplu cu avionul. În plus, dacă ai echipament de schi propriu, companiile aeriene pun la dispoziție serviciul de transport pentru echipament sportiv.

metrou munchen

Unde te cazezi

Ajunsă acolo la invitația biroului de turism din Zell am See – Kaprun și Eximtur, am stat în Kaprun la Hotelul Active by Leitner’s 4* pe care îl recomand cu căldură pentru condiții și servicii. Hotelul oferă SPA și cazare cu demipensiune iar mâncarea este arhisuficientă și delicioasă. Ai însă de ales dint-o listă imensă de hoteluri și pensiuni din zonă. Prețurile nu sunt cele mai mici (cu greu găsești ceva decent sub 35 Euro/persoană pe noapte), asta e clar, dar poți fi sigur că primeși la pachet exact ceea ce ai plătit, poate chiar ceva în plus. Austriecii știu cu siguranță cum să facă turism și își tratează musafirii într-un mod nemaipomenit.

cazare kaprun austria1

Unde și ce mănânci

În Austria trebuie să te aștepți la porții mari, delicioase, îngrășătoare și în combinații oarecum ciudate. Să nu te mire deci dacă vei primi șnițel cu dulceață, e o specialitate a lor. La mare căutare sunt gulașul, șnițelul vienez și salata de cartofi (ca o salată orientală). Nu vei alerga prea mult ca să găsești un restaurant bun pentru că ele sunt peste tot: pe pârtie, lângă stațiile de telecabină, pe vârful munților și chiar la peste 3000 de metri. Prețurile nu sunt așa mari cum mă așteptam să fie într-o stațiune austriacă de schi. Nici pe departe. Poți mânca lejer un fel de mâncare până în 10 Euro chiar și în restaurantele în care te-ai aștepta la speculă turistică. Dacă mergi acolo la schi, încearcă să mănânci cât mai ușor la prânz fără să neglijezi porția de energie de care ai nevoie pentru a doua rundă de mișcare. Cel puțin așa mi-a instructorul de schi atunci când mi-a recomandat paste cu carne. Sună cam periculos pentru silueta fetelor totuși.

mancare austria


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/ghidul-schi-kaprun-zell-am-see-austria.html

DISTRIBUIȚI