DISTRIBUIȚI

Manastirile din Bucovina sunt adevarate capodopere ce desfata ochii oricui le priveste, si oricine ramane uimit de frumusetea acestor monumente stravechi si faimoase care atrag si astazi mii de vizitatori romani si straini anual.

Nu exista loc pe pamant care sa adaposteasca atat de multe lacase de cult care sa pastreze intacte dupa atatea secole frescele exterioare, arhitectura care aminteste de epoca de glorie a Moldovei si peisajul idilic ce le-a consacrat de-a lungul timpului. Manastirile impresioneaza prin peisajele ireale, culori unice, liniste si ospitalitatea gazdelor ce ii intampina pe vizitatorii ajunsi acolo.

Multe dintre manastiri reprezinta provocari chiar si pentru specialistii care de-a lungul timpului au studiat pigmentii folositi pentru pictura exterioara si inca nu au reusit sa descifreze in totalitate compozitia culorilor precum Albastrul de Voronet, Verdele de Arbore sau Rosul de Humor care le-a facut sa reziste atata vreme.

Din multimea de biserici si manastiri construite pe vreme lui Stefan cel Mare si a urmasilor lui, care au primit premiul „Marul de Aur” din partea Uniunii Internationale a Jurnalistilor si Scriitorilor din Turism, cele mai spectaculoase opt sunt incluse in patrimoniul mondial UNESCO, sapte dintre ele inca din anul 1993, iar una a primit aprobare in anul 2010. Iata care sunt bisericile manastirilor din Bucovina din acest patrimoniu:  Biserica „Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul” (Manastirea Arbore), Biserica „Adormirea Maicii Domnului” (Manastirea Humor), Biserica „Buna Vestire” (Manastirea Moldovita), Biserica „Inaltarea Sf. Cruci” (Manastirea Patrauti), Biserica „Sf. Nicolae” (Manastirea Probota), Biserica „Sf. Gheorghe” (Suceava), Biserica „Sf. Gheorghe” (Manastirea Voronet), Biserica „Invierea Domnului” (Manastirea Sucevita).

Manastirea Voronet sau „Capela Sixtina a Estului”

Construita in anul 1488 in trei luni si trei saptamani, biserica este una din cele mai frumoase si mai valoroase ctitorii ale domnitorului Stefan cel Mare. Aceasta este situata la mica distanta de orasul Gura Humorului, pe valea raului Voronet, de unde i se trage si numele. Aceasta este una din putinele biserici care inca isi pastreaza forma initiala. Pictura murala interioara a Bisericii a fost realiza in mare masura in anul 1496, iar cea exterioara a fost realizata in perioada domniei lui Petru Rares si emana talent si multa imaginatie. Este celebru in lume albastrul de Voronet, realizat cu un pigment necunoscut pana astazi. O caracteristica speciala a picturii exterioare este prezenta elementelor traditionale, se vad arhanghelii care canta la buciume, instrumente specifice pastorilor acelor vremuri.

Manastirea Sucevita

Ridicata la finalul secolului al XVI-lea, de catre episcopul Radautiului de la acea vreme, Gheorghe Movila, Manastirea a fost recunoscuta in anul 1583, in perioada domniei lui Petru Schiopul. Manastirea este de asemenea o cetate fortificata, de aparare cu ziduri exterioare, in care fiecare perete are aproximativ 100 de metri lungime, aproape trei metri latime si aproape 6 metri inaltime, fiind si casa domneasca la acea vreme. Pictura exterioara este o capodopera medievala, in care culorile predominante sunt rosul si verdele crud.  Aceasta este ultima manastire din cele opt, inclusa in patrimoniul mondial UNESCO la 1 august 2010.

Manastirea Moldovita

Manastirea Moldovita este o manastire fortificata, cu ziduri de aparare, construita de domnitorul Petru Rares in anul 1532. Pictura interioara si exterioara a acesteia dateaza din anul 1537, iar culoarele predominante sunt rosul-brun si galbenul. Dintre toate manastirile din Bucovina, la aceasta s-a conservat cel mai bine pictura.  La muzeul manastirii se pot gasi obiecte vechi ce au apartinut manastirii, dar si tronul domnitorului Petru Rares. Manastirea Moldovita este localizata in comuna Vatra Moldovitei.


Read more: http://www.travel-romania.info/romania/manastiri-romania/vizita-in-bucovina-manastirile-pictate-aflate-in-patrimoniul-unesco/