DISTRIBUIȚI

Câți dintre voi auziserăți de satul Viscri acum 10 ani, să zicem? Eu nu știam de existența lui și cel mai probabil nici voi. Ascuns bine undeva în sudul Transilvaniei, Viscri e unul dintre satele părăsite de sași după 1990, scârbiți de regimul comunist. Au lăsat în urmă istoria unor generații, au lăsat să piară tradiții, și-au abandonat casele și averile și nu s-au mai uitat înapoi. Unii dintre ei au mai revenit, în vizită doar, altora le-a fost greu să se întoarcă așa că mare parte dintre case s-au transformat într-o ruină sau au fost ocupate abuziv de țiganii care s-au aciuat prin zonă. Până într-o zi.

S-au spus multe în presă în ultimii ani despre Viscri, mai cu seamă la fiecare vizită a Prințului Charles în România, care e înnebunit după locurile astea unde totul pare încremenit în timp. Am crezut tot timpul ăsta că la mijloc e doar un marketing de excepție și că dacă am să merg acolo, cumva voi fi dezamăgită. Numai că Viscri nu e doar un sat din Transilvania, nu e doar o destinație și de asta am fost sigură chiar cu câteva zile înainte să plec acolo, când am văzut reportajul de la România, te iubesc.

Cum ajungi la Viscri?

Din București pănă la Viscri sunt 260 de kilometri, via Brașov. Din Brașov sunt 90 de kilometri, pe care îi parcurgi într-o oră, asta dacă nu cumva vrei să te mai oprești și pe la Bisericile Fortificate din Hărman, Prejmer, la Vulcanul stins de la Racoș ori la cetatea Rupea. Dacă vii dinspre Sighișoara e chiar mai aproape și mai rapid, doar 40 de kilometri.

Traseul e destul de simplu: pe E60, în dreptul localității Bunești, sat frumos, cu case săsești, urmează indicatorul la  stânga (dacă vii dinspre Brașov) spre Viscri. Drumul județean 104L, care duce în sat, nu e cel mai bun din lume dar e de-a dreptul fermecător. Cei 8 kilometri până în sat șerpuiesc lin printre dealuri pline de fânețe colorate, păduri și stâne iar șoseaua e atât de îngustă încât cu greu au loc două mașini. Pe mine m-a dus imediat cu gândul la drumurile mici dintre satele din Provence, dar parcă aici e infinit mai frumos.

De ce Viscri 125?

Am plecat la drum cu un singur gând: să descopăr o Transilvanie mai puțin cunoscută turismului în masă, Transilvania rurală, ascunsă cumva în triunghiul pe care îl formează pe hartă orașele pe care le iubește toată lumea: Brașov, Sighișoara și Sibiu. Mi-am dorit să iau o gură serioasă de cultură și istorie săsească, să văd ce se ascunde după porțile grele de lemn ale caselor săsești, să înnoptez într-o casă de oameni faini, care sunt bucuroși de oaspeți.  În plus, pentru că am plecat la drum cu un bebe de 3 săptămâni, a fost foarte important pentru mine ca pensiunea să fie baby friendly. Așa am găsit și am ales Guest house-ul Viscri 125.


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/viscri-125-guest-house-de-familie-in-inima-transilvaniei.html