DISTRIBUIȚI

E deja întuneric și orbecăim pe străduțele întortocheate ce urcă pe munte deasupra lacului Zell Am See. Piatra cubică e acoperită de o pojghiță subțire de gheață, noroc cu pietrișul fin presărat special de autorități ca să nu-ți rupi picioarele sau mașina. După vreo patru încercări eșuate, găsim în sfârșit adresa și urcăm în curtea întunecată. E mult spus curte căci austriecii nu prea au garduri. Pentru două minute ne întrebăm dacă nu cumva am greșit iar adresa, locul ăsta pare nelocuit sau poate că gazdele dorm deja. Ne-au înghețat nasurile, stomacul chiorăie de foame, doar priveliștea deschisă spre orașul de la marginea lacului ne mai face să zăbovim. Liniștea e întreruptă de un „Hallo!” puternic. E Fritz Sendlhofer, omul pe care îl căutam. Îmbrăcat în pantaloni de piele tocită până la genunchi și cu talie înaltă și bretele, un soi de colanți albi pe dedesubt și o pereche de ciorapi de lână albastră peste care vin niște ghete negre din piele. Cămașa cu pătrățele mici roșii și barba albă uniformă, zâmbetul până la urechi și cureaua înaltă din dreptul pieptului îl fac pe bătrânul Fritz să pară că tocmai a evadat dintr-un film cu Heidi.

Fritz are 70 de ani, e pasionat de lemn, bere, bărbi și mâncare bună iar de câțiva ani a făcut din pasiunile lui o atracție turistică. Eu am aflat de Fritz de la Oficiul de turism Zell am See- Kaprun și de pe site-ul lui. Fritz nu vorbește engleză ci un dialect de germană dar se străduiește să cuvânteze rar și clar ca să fie înțeles de Lucie, cea care îmi traduce zecile de întrebări pe care le am pentru el.

Fritz bucătarul

Înainte de orice, Fritz ne invită într-un șopron înalt din curtea sa, închide ușa grea de lemn în urma noastră și ne invită să luăm loc. E frig de-ți îngheață urechile dar nu zic nici „pâs!”, vreau să aflu cât mai multe despre moșneag. Șopronul e ticsit cu bucăți de lemn tăiate mic și așezate la milimetru, ca să încapă cât mai multe. Fritz ia câteva bucăți și aprinde rapid un foc în încăperea mică, ne afumăm complet dar încet încet atmosfera se încălzește. Noroc că avem fiecare câte un pahar de bere în mână, bere artizanală făcută de Fritz în bucătăria sa. O tigaie mare, sare grunjoasă, unt, mult unt, ceapă, paste, brânză și o oră mai târziu deja suntem la masă cu toții în jurul unei oale mari cu Pinzgauer Kasnocken ce seamănă tare mult cu americănescul mac and cheese, o salată verde și bere. M-am lins pe degete! Momentul de mai devreme când orbecăiam prin frig și întuneric pare din altă viaţă.


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/culinar/viata-alpii-austrieci-fritz-sendhofer.html