DISTRIBUIȚI

Regiunea asta nu a fost mult timp pe lista mea de dorințe, am cumpărat biletele de avion către Bari dintr-un impuls femeiesc și am plecat la drum cu o prietenă, pentru prima dată împreună. Aproape că uitasem cât de mult îmi place Italia cu sătucele colorate, oamenii calzi și cu gura mare, mâncarea și clișeicul il dolce farniente. Mai auzisem de orașul Bari, de sătucul Alberobello cu trulli dar cam atât.

Am găsit la fața locului o parte a Italiei despre care credeam că există doar în filme ori în broșurile agențiilor de turism. Am găsit acele cartiere vechi în care mămăițele frământă aluatul pentru paste cu ușa deschisă către alee, am găsit piațetele în care copiii aleargă printre rufele întinse la uscat în timp de oamenii mari stau sub luminițe la un pahar de vin, am găsit satele alea din filmele vechi în care nenicii cu cămașă și puloveraș își beau cafeluța duminică dimineața la singura cârciumă din centru. Am gătit cu mămăițe pe muzica lui Vivaldi, am mers cu bicicletele la apus pe o șosea ce serpuiește clișeic și autentic în același timp printre dealurile cu livezi de măslini în timp ce moșulici cu tractorașe ne claxonau în semn de salut. Am nimerit în cârciumi de familie, în restaurante elegante, în baruri și terase unde am mâncat cu toate degetele și am băut până târziu în noapte la povești după care am dormit în căsuțe de pitici, trulli le zice. Vă zic, am avut în Puglia cea mai italienească experiență posibilă și mă inundă o stare de bine de fiecare dată când mă gândesc la ea.

Ce este Puglia și de ce să mergi în tocul Italiei?

Puglia este regiunea din sudul Italiei, e tot tocul cizmei de fapt, pe malul stâncos al mării. Din ce am observat eu, lumea trăiește acolo din turism, pescuit și agricultură: măslini în general. Acolo am gustat unul dintre cele mai bune uleiuri de măsline. Eu am perceput zona asta ca pe una rurală, liniștită dar încărcată de istorie, unde fiecare lucru e la locul lui. Munca e muncă și se face doar pe răcoare, odihna e sfântă oricând e soarele sus pe cer iar la loc de cinste stă mâncarea, poate cea mai gustoasă pe care am găsit-o eu în Italia până acum. Satele și orășelele de pe coastă sunt pitorești, exact ca în fotografiile faimoase. Nimic nu m-a făcut să spun că realitatea nu e ca la revistă. Când de îndepărtezi de mare și intri mai adânc în cizma Italiei, lucrurile nu se schimbă foarte mult dar farmecul îi preiau dealurile cu livezi, satele tip ciorchine cu un centru umbros și plin de viață.

Puglia se pronunță Pulia.

Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/destinatii/italia/vacanta-puglia-ghid-util.html

DISTRIBUIȚI