DISTRIBUIȚI

Ce ați spune dacă v-aș propune ca următorul plan de vacanță să aibă ca destinație Gibraltarul? V-ați gândit până acum la această opțiune sau locul spune doar atât: teritoriu aparținând Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, iar geografic o strâmtoare ce desparte Europa de Africa?

Ei bine, astăzi vreau să vorbim despre destinația turistică Gibraltar și ceea ce m-a făcut pe mine să mă îndrăgostesc de acest loc și să îmi promit că voi reveni de câte ori am ocazia.

De ce să alegem Gibraltarul ca destinație de vacanță

Am vizitat Gibraltarul în luna mai, atunci când vremea era ideala: nu prea cald, cu ușoare adieri de briză, iar vegetația mediteraneană completa un peisaj superb: mult verde, Strelitia înflorite, mare și multe vapoare. Întotdeauna mi-am dorit să trec granița unei țări pe jos, să simt că am un picior într-o țară, altul într-alta. Asta s-a întâmplat în Gibraltar. Iar de cum am trecut, a trebuit să stau la semafor, ca să aterizeze avionul care venea din Italia și cobora pe mica pistă a aeroportului internațional, considerată una dintre cele mai periculoase 3 piste ale lumii.

Singurul teritoriu britanic de peste mări din Europa este situat în Peninsula Iberică, are o suprafață de doar 6,8 km pătrați și o densitate foarte mare, aici locuind aproximativ 30.000 de oameni, de diferite naționalități, britanicii fiind doar 27%. Fiind un teritoriu dependent de Coroana britanică, aici se folosește Lira Sterlină ca monedă, se vorbește engleza ca limbă oficială, British Royal Post Office are sediu și aici și evident și celebrele cutii poștale britanice sunt la tot pasul, iar cabinele telefonice roșii sunt elemente ce nu puteau lipsi.

De cum treci din Spania în Gibraltar, “Hello, love! Welcome! How are you today?” sunt cuvintele pe care le auzi, iar apoi ești ademenit către tururile de oraș sau zonele de shopping și de vizitare.

“The Rock of Gibraltar”, fauna și flora din paradisul Gibraltar

Cel mai celebru loc al Gibraltarului este “The Rock of Gibraltar” sau Stânca Gibraltarului, muntele ce atinge 426 m înălțime, a cărui suprafață este, în mare parte, rezervație naturală. Are peste 500 de specii diferite de plante cu flori, specifică locului fiind Iberis gibraltarica, o plantă sălbatică cu flori mici în culorile roz, alb și mov, dar și arbori de diferite feluri.

Particularitatea Stâncii Gibraltarului este dată, în schimb, de maimuțele sălbatice care trăiesc aici în habitat natural. Este singurul loc din Europa unde se găsesc maimuțele din specia Macaca sylvanus, ele trăind în proporție de 75% în Munții Atlas, din Nordul Africii. Stânca Gibraltarului a fost făcută celebră de unul dintre filmele James Bond, “The Living Daylights” are niște scene memorabile filmate aici.

Vizitarea parcului național The Rock of Gibraltar este un moment de plimbare, de admirare a naturii și de liniște, iar zonele cele mai bune pentru a observa vapoarele din larg sau chiar țărmul Africii, ce se întrevede la depărtare, îți oferă momente unice. Evident, ineditul locului este dat de maimuțele care îți ies în cale la tot pasul, care sunt blânde și obișnuite cu prezența turiștilor și chiar așteaptă să primească ceva de mâncare. Se recomandă însă să nu fie hrănite, căci de asta se ocupă cei avizați și responsabili și să nu fie atinse, căci s-ar putea speria.

Cazare și restaurante

Și după cum spuneam că Gibraltarul este o destinație turistică, restaurantele și facilitățile de cazare sunt numeroase, iar Main Street este locul unde se poate face shopping în voie, căci acest teritoriu nu are TVA. Un paradis, nu-i așa?

Iar oferta turistică nu se oprește aici: partea cea mai nouă a orașului-stat este Ocean Village, ce arată precum un resort și pune la dispoziție turiștilor servicii de lux, de la cazare, restaurant, yacht-uri de închiriat sau casino-uri și cluburi. Câteva zile în această destinație vă poate încărca de energie pentru un întreg an! Călătorie placută!

sursa: https://doc.ro/

DISTRIBUIȚI