DISTRIBUIȚI

Turcoazul ireal al Lacurilor Plitvice din Croația m-a captivat multă vreme și nu de puține ori mi-am zis că trebuie să fie ceva Photoshop la mijloc, „n-au cum dom’le să fie apele alea atât de turcoaz„.

Primele impresii

Ți se taie răsuflarea și ți se face pielea de găină când ajungi la primul punct de belvedere de unde se văd în toată splendoarea lor Lacurile de Jos. E primul moment în care îți dai seama că nicio fotografie pe care ai văzut-o nu e contrafăcută, că parcul nu e o fantazie, că turcoazul lacurilor nu e poveste de adormit copiii. Totul e real și e și mai frumos și mai spectaculos decât ți-ai imaginat că va fi.

Parcul Național Lacurile Plitvice (care se pronunță Plitvițe) sau, pe limba lor, NACIONALNI PARK PLITVIČKA JEZERA este primul parc național din sud-estul Europei inclus în Patrimonul Mondial UNESCO (din 1949).

Traseele amenajate care te poartă pe malurile a 16 lacuri și pe lângă 92 de cascade sunt atracție magnetică pentru mai mult de 1 milion de turiști anual, cei mai mulți în lunile iulie și august, când este vârful sezonului turistic în Croația. Clișeistic vorbind, Plitvice este perla turismului croat. Cu alte cuvinte, e musai să mergi aici dacă ești în vacanță în Croația, mai ales că se ajunge ușor și din Zagreb și de pe Coasta Dalmației.

Cum ajungi la Plitvice?

Parcul Național Lacurile Plitvice e relativ aproape de capitala Zagreb (mai puțin de 150 de km, o parte pe autostradă) dar și de Coasta Dalmației – din Zadar sunt 120 de km (o bună parte pe autostradă). Practic, în cel mult 2 ore ajungi la Plitvice.

Sunt și câteva autobuze locale care fac legătura între marile orașe din Croația și Plitvice, asta în cazul în care mergi în vacanță cu avionul. Din Zagreb primul autobuz pleacă la 7:30 apoi aproximativ din două în două ore până la 22:00 (sunt curse zilnice). Și din Sibenik, Zadar, Split și Makarska (aproape de Dubrovnik) sunt curse,  în general una sau două în prima parte a zilei și mai multe după-amiaza.

Cât costă intrarea la Plitvice?

Prețul biletului de intrare în Parcul Național Lacurile Plitvice diferă în funcție de momentul din an când vizitezi parcul și de cât timp vrei să îi aloci (o zi sau două).

1 zi. Iarna (1 noiembrie – 31 martie) este cel mai ieftin – 55 de kuna (aprox. 7,5 euro) însă în această perioadă nu funcționează vaporașele electrice și nici trenul care face legătura între parcări. În perioadele 1 aprilie – 30 iunie și 1 septembrie – 30 octombrie, prețul biletului este 110 kuna iar în plin sezon (lunile iulie și august) – 180 de kuna (aprox 23,5 euro).

2 zile. Iarna este 90 de kuna, în plin sezon 280 de kuna iar în perioadele 1 aprilie – 30 iunie și 1 septembrie – 30 octombrie – 180 de kuna.


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/vacanta-in-croatia-lacurile-plitvice.html

DISTRIBUIȚI