DISTRIBUIȚI

În ultima vreme observ că au apărut iniţiative îndrăzneţe și creative din partea ministerelor de turism din lume pentru promovarea unor destinaţii altfel decât așa cum le știm. Italia nu înseamnă doar Roma, pizza și pasta dar și „Pavarotti land” sau Via Emilia-Romagna, Serbia nu e doar despre Belgrad ci și despre zona rurală din nord, iar Austria nu e doar pentru ski ci și pentru vacanţe culinare cu priveliști montane. Deși am crezut mult timp că mâncarea austriacă e plină de carne, carbohidraţi și prăjeli cu un pic de dulceaţă, în cea mai recentă vacanţă în Kaprun și Zell am See am descoperit mai mult. Fie că a fost vorba de pauzele dintre sesiunile de schiat, de zile întregi de luat restaurantele la rând sau o vizită la un personaj de poveste, la gura unui ceaun, am aflat că mâncarea austriecilor poate să surprindă în mod plăcut. Cu atât mai mult când vine vorba de o masă așezată la 2000-3000 de metri altitudine sau chiar mai mult.

Ce înseamnă Via Culinaria

Via Culinaria e o colecţie de trasee prin cele mai impresionante restaurante și cabane din regiunea montană Salzburg. Chef Eckart Witzigmann, recunoscut ca „Chef of the Century” a pus la cale această Via Culinaria și se pare că a avut o idee excelentă. Aceste restaurante au în comun câteva lucruri: servesc câteva feluri de mâncare specifice zonei și pe care le găsești doar acolo (Ossobuco de căprioară din Parcul Naţional Hohe Tauern, friptură de vită Pinzgau etc.), promovează mâncarea produsă cu ingrediente locale, de calitate, unele dintre ele chiar produc absolut totul în bucătăria proprie și sunt prietenoase cu mediul înconjurător (se autosusţin cu panouri solare). Există opt trasee în cadrul Via Culinaria, opt itinerarii culinare diferite ce te duc prin locurile cu cele mai delicioase feluri de mâncare, cele mai interesante restaurante specifice zonei, pe la producătorii locali, pe la cabane, ferme și hanuri cu istorie.

Pe lângă cele din Via Culinaria, îţi recomand mai jos și alte restaurante din zonă care mi-au mers mie la suflet, fie pentru mâncare, fie pentru priveliște și așezare. În plus, e interesant că poţi merge acolo pe tot parcursul anului, nu doar la ski. Austria e chiar mai ofertantă vara decât în sezonul rece, poţi face drumeţii pe munte, trasee cu bicicleta, poţi să lenevești pe malul lacurilor sau să te plimbi în voie prin parcurile naţionale și să te oprești la cabanele montane despre care am scris mai jos.


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/culinar/vacanta-austria-culinaria-restaurante.html

DISTRIBUIȚI