DISTRIBUIȚI

Pe măsură ce mă apropiam de finalul șederii mele în Creta, îmi doream din ce în ce mai mult să stau o zi întreagă la soare. Așa că am lăsat pentru ziua aceasta puține destinații, în principal pentru plajă și pentru bălăceală în câteva locuri despre care citisem înainte de a pleca din țară.

Chania – Golful Balos şi Gramvousa – Elafonissi

Începem ziua, cum altfel, decât cu un mic dejun cretan, ca la carte – măsline, suc de portocale, salată Dakos (roșii, brânză de capră și o felie de pâine prăjită) și o cafea – la o tavernă din port. La primele ore ale dimineții Chania e liniștită, pesemne că a petrecut până spre dimineață cu sirtaki (dansul lui Zorba), farfurii sparte și vin roșu cretan. Profităm de faptul că străduțele sunt goale și o luăm la pas până în Agora – Piața Acoperită.

Piața e o experiență fantastică: un fel de combinație stranie între Bazarul Egiptean din Istanbul și o piață autentic-cretană. De fapt, nici nu e de mirare că locul acesta are influențe turcești pentru că insula a fost secole bune sub ocupație otomană. Piața acoperită este deschisă șase zile pe săptămână – de luni până sâmbătă și e tare interesant să îi privești pe localnici cum își vând marfa – pește și carne și fel de fel de condimente și ierburi aromatice. Cu tot afluxul de turiști, în piață totul este mai ieftin decât oriunde în altă parte a Chaniei iar restaurantele aflate înăuntru au mâncare bună la prețuri mici.

Din piață am mai dat o fugă la moscheea Yiali Tzami (în traducere, numele înseamnă de la malul mării) care deşi nu are niciun minaret reușește să fie unul dintre punctele care îți atrage imediat atenția odată ajunsă în Portul Venețian.

Plecăm din nou la drum dar astăzi ne vom umple ziua doar cu plajă și bălăceală în cele mai frumoase două locuri din Creta: Laguna Balos și Elafonisi.

În Golful Balos și pe insula Gramvoussa se poate ajunge și cu vaporul însă drumul cu mașina până aici este atât de spectaculos încât cel mai bine e să renunți la ideea transportului pe apă. Pe o distanță de 8 km, din portul Kissamos, drumul nu mai este asfaltat și, deși cei care ne-au închiriat mașina ne-au recomandat să nu care cumva să facem off-road cu autovehiculul, nu au fost probleme, mai ales că viteza cu care ne-am deplasat a fost foarte mică. Dacă însă preferi vaporul, cursa dus-întors din Kissamos costă 22 de euro și beneficiezi în plus de un tur al insulei Gramvoussa unde vei găsi o mulțime de păsări și plante ocrotite de lege dar și ruinele unei cetăți venețiene.


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/ziua-4.html

DISTRIBUIȚI