DISTRIBUIȚI

În episoadele anterioare ți-am arătat cât de multe poți face dacă ai drum pe cea mai mare insulă a Greciei. Ar mai fi, desigur, o mulțime de sate tradiționale, ascunse în munți, ce merită descoperite, multe golfuri și plaje fermecătoare și o seamă de povești cu zei pe care cretanii ți le vor împărtăși cu bucurie dacă le calci pragul buticurilor ori ale tavernelor – afaceri de familie.


Eu mi-am petrecut și a 5-a zi dar și următoarele două lenevind în jurul Heraklionului. Am împrumutat puțin din stilul de viață al cretanilor care par că sunt într-o vacanță perpetuă: nu m-am mai trezit cu noaptea-n cap, am gustat din tot felul de mâncăruri cu nume exotice și greu de pronunțat dar delicioase și am dansat cu grecii și familiile lor la taverne, după lăsatul serii.

Mi-ar fi plăcut însă foarte mult să merg în Cheile Samariei. Nu știam ce presupune acest traseu când mi-am făcut documentarea înainte de plecarea din țară aşa că nu eram pregătită corespunzător pentru un drum de munte. Vei înțelege imediat despre ce vorbesc. Și pentru că dacă mă voi întoarce într-o zi în Creta, primul drum va fi în Cheile Samariei, am făcut o listă de tips-uri să-ți vină în ajutor în cazul în care ai chef de o zi de hiking ca la carte, în Munții Albi.

Cheile Samaria – Agia Roumeli

Așa cum am mai scris, traseul prin Cheile Samariei face parte din activitățile extreme pe care le poți practica în Creta. Mai întâi, trebuie să te asiguri că ai în bagaj bocancii de munte și, eventual haine groase de schimb, în cazul în care te prinde noaptea ori faci turul la primele ore ale dimineţii. Sigur că ți se pare ciudat ca pe o insulă unde în miezul verii, la orele prânzului, temperaturile trec ușor de 40°C să ai nevoie de îmbrăcăminte groasă dar nu uita că te afli la 1250m altitudine, în Munții Albi.

Cheile Farangas așa cum le numesc localnicii, sunt cunoscute ca fiind cele mai lungi din Europa, întinzându-se pe 16km, cu porțiuni destul de accidendate. Ţine cont de faptul că pe traseu nu vei găsi apă potabilă și nici mâncare așa că trebuie să cari după tine provizii. Temperaturile extrem de ridicate și, eventual, lipsa de antrenament vor face ca cele 5 ore estimate pentru a străbate cheile să ți se pară extrem de lungi.
Dacă însă ești echipată corespunzător, te hidratezi suficient și apelezi la câteva trucuri (batoane de cereale, câteva pătrățele de glucoză ori un baton-două de ciocolată), vei avea parte de o zi memorabilă.

Când să mergi

Trebuie să știi că este strict interzis să intri în Parcul Național Samaria de la jumătatea lui octombrie până în mai, atunci când este închis. Cheile se redeschid turiștilor doar atunci când râului care străbate cheile îi scade debitul și asta se întâmplă doar vara.

De fapt, cel mai bine este să vii aici în mai-iunie și septembrie-octombrie, altfel căldura verii te va doborî. Dacă se anunță o zi ploioasă nu vei putea merge în chei care se închid din cauza pericolului pe care îl reprezintă căderile de roci.

E bine să intri pe traseu înainte de 7 dimineața (da, atât de devreme) pentru că mai târziu (între 8.00 și 11.00) peste 2000 de turiști invadează Cheile Samariei.

Cum ajungi aici

Pentru că nu există un drum public care să facă legătura între începutul și sfârșitul traseului, dacă vii cu mașina și o lași la intrare, va trebui să faci cale întoarsă pe traseu (încă cel puțin 5 ore) să o recuperezi. De aceea, cel mai bine este fie să folosești transportul în comun fie să faci un tur organizat, pe care îl iei de la agențiile locale de turism. Traseul începe dintr-o parcare uriaşă aflată la 3km de Omalos (considerat a fi cel mai mare oraş din regiune deşi are doar 10 case), în Munţii Albi. Toate autobuzele opresc aici. Localnicii numesc punctul acesta de plecare Xylokastro (Scările de lemn), asta pentru că de aici ajungi în chei, în aproape o oră, coborând scările de lemn.

Nea Aristote, responsabilul punctului turistic din Xylokastro, un cretan de prin părțile locului, întotdeauna cu zâmbetul pe buze, e gata oricând să-ți dea orice informație legată de Munții Albi ori despre Cheile Samaria.


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/turul-cretei-cu-rucsacul-in-spate-v.html

DISTRIBUIȚI