DISTRIBUIȚI

Insulele grecești se află de câțiva ani în topul destinațiilor noastre de vacanță. Fie că aleg Thassos, Rhodos, Santorini sau Zakynthos turiștii se bucură de soare, de marea limpede, de plajele pustii și de golfurile izolate, de mâncarea simplă și savuroasă și de ospitalitatea grecilor. Creta are însă toate astea și mai mult: munți înalți numai buni pentru treking și escaladă, chei spectaculoase, orașe antice și medievale, sate uitate de lume în creierii munților ori pe coastă. O săptămână pe Insula Zeilor e o aventură de care poți să te bucuri și cu un buget redus.


Am ajuns în Creta printr-o întâmplare fericită, după ce am câștigat un concurs și am avut incluse biletele de avion și cazarea cu micul dejun pentru 7 zile. Nu plec niciodată nepregătită în vacanță – mă documentez meticulos cu 2-3 luni înainte dar acum nu am avut decât 4 zile la dispoziție în care să ma pun la punct.

Creta e mare. E cea mai mare insulă a Greciei – cam cât Dobrogea noastră așa că pentru a o străbate de-a lungul și de-a latul ei trebuie să închiriezi o mașină sau poți folosi rețeaua de transport în comun. În Amoudara, lângă Heraklion, centrele de închiriere de mașini și scutere (mijlocul de transport preferat al cretanilor) sunt practic lipite unele de altele. Adună ofertele de la fiecare, compară-le și apoi alege-o pe cea care ți se potrivește cel mai bine. În plus, dacă mergi în extra-sezon (de la jumătatea lui septembrie până la sfârșitul lui iunie) ori dacă închiriezi mașina pentru mai multe zile obții o reducere și de 50%.  Pentru garanție am lasat pașaportul pentru că nu aveam carte de credit. Dacă nu vrei să închiriezi o mașină sau nu ai permis de conducere, ai la dispoziție autobuzele locale care circulă foarte bine.

Ziua 1: Heraklion – Knossos – Malia – Platoul Lassithi – Agios Nikolaos – Ierapetra – Sitia – Vai

În Amoudara găsești deopotrivă și apartamente de închiriat și hoteluri de 5***** și se ajunge foarte ușor în centrul Heraklionului, atât cu mașina cât și cu rețeaua locală de autobuze. Serile le-am încheiat, de cele mai multe ori, în capitală, fie în port, unde mănânci cele mai bune fructe de mare, fie în centru, vizitând Loggia Venețiană, fortăreața Koules, Biserica Agios Titos – patronul insulei.

Knossos e cetatea minoică descoperită de către Sir Arthur Evans doar pe baza descrierii lui Homer, în Odiseea. Palatul regelui Minos, care a fost scos la suprafață pe la începutul secolului al XIX-lea a fost construit de către Dedal și Icar pentru a închide aici Minotaurul. Da, aici e faimosul Labirint din mitologia greacă așa că un tur al Knossosului nu trebuie ratat. Evans a avut o idee excelentă, aceea de a recrea câteva dintre încăperile palatului care era structurat pe mai multe nivele (chiar și un subsol) și număra nu mai puțin de 1200 de camere. Poți vizita așadar sala tronului, apartamentul reginei, sanctuarul decorat cu fresce ori coridorul procesiunii care e ornat cu coarnele taurului sacru. E important să faci vizita la Knossos cu un ghid autorizat pentru că altfel ruinele nu ți se vor părea cine știe ce. Eu am tras de fiecare dată cu urechea la explicațiile ghizilor francezi, spanioli, italieni ori anglofoni. De fiecare dată mi s-a părut că ghizii italieni spun cele mai frumoase povestioare.

Knossos este la 5 km est de Heraklion și se ajunge ușor cu autobuzul 2 care face curse de 3-5 ori pe oră și cobori la capăt de linie: Knossos. Stația pentru autobuzele locale este în portul din Heraklion, lângă stația A iar prețul unui bilet de autobuz (care poate fi cumpărat fie de la șofer fie de la orice periptero) este de 1,3€. Dacă vii cu mașina ai grijă căci parcarea care deși e destul de mare se umple pe la prânz. Îți recomand să faci vizita la prima oră a dimineții pentru că apoi cozile de la intrare sunt destul de mari iar palatul nu ți se va părea prea prietenos din cauza căldurii.

Orare de vizitare: zilnic
mai – octombrie: 8:00 – 19:00
noiembrie – aprilie: 8:00 – 17:00
Intrarea este 6€ și gratuit pentru studenţii din UE

Despre Malia și despre plaja Potamos care mi-a plăcut atât de mult. Dacă mergi cu mașina, la ieșirea din Malia vei vedea indicatorul către situl arheologic care e pe partea stângă a drumului ce duce spre Agios Nikolaos. Dacă vii cu autobuzul până în stațiune (prețul biletului din Heraklion este de 3,80€) vizitează mai întâi partea veche a orașului și apoi închiriază o bicicletă cu care să mergi la palat și apoi pe plaja Potamos. Palatul din Malia e a 3-lea ca mărime din Creta și datează din aceeași perioadă cu cel din Knossos și se spune că ar fi aparținut fratelui regelui Minos, Sarpedon.


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/turul-cretei-cu-rucsacul-in-spate.html

DISTRIBUIȚI