DISTRIBUIȚI

Orice ghid turistic de pe rafturile libăriilor are o listă generoasă cu muzeele din fiecare oraş, regiune sau ţară. O listă cu muzee în care să te pierzi: de la colecţii de picturi, sculpturi șimanuscrise până la maşini, parfumuri sau chiar dulciuri. Cu toate astea, de puţine ori mi s-a întâmplat ca vreunul dintre cuştile astea pentru tot soiul de exponate să îmi atragă atenţia într-atât încât imediat ce am coborât din tren ori din avion să alerg spre ele.


Ca şi mine, sunt aproape sigură că cei mai mulţi ar defini aşa un muzeu: un spaţiu generos în care zac mai mult sau mai puţin prăfuite sute de exponate adunate cu grijă de-a lungul multor ani, un loc în care vorbeşti în şoaptă sau nu vorbeşti deloc, un loc unde nu ai voie să faci fotografii şi nici să atingi preţioasele obiecte şi de unde ieşi câteva ore mai târziu mai bogat cultural şi spiritual fără vlagă. Aşa se face că după un tur al celor câtorva etaje (de plictiseală le-am pierdut şirul) de la Muzeul Naţional al Ungariei, am reuşit performanţa să adorm pe una dintre băncuţele din muzeu.

Cred că epoca muzeelor prăfuite de trecerea timpului a cam apus. Sunt unii (băieţi deştepţi) care au înţeles asta şi au reuşit astfel să creeze din spaţii cărora bunăoară cu greu le-ai fi trecut pragul azi să-ţi doreşti să te pierzi ore în şir.

Italia, Torino: Muzeul Naţional de Cinema

Am mai spus-o: Torino e încă unul dintre oraşele minunate ale Italiei, nealterate de turismul în masă. Nu ai să vezi aici, de pildă, cohortele de turişti de toate naţiile care dau năvală tot timpul anului în Venezia, la Roma sau la Pisa. Asta pentru că oraşul piemontez nu e chiar o vedetă în Lonely Planet-ul americanilor ori în Guide du routard al francezilor. Iar Muzeul Naţional de Cinema e mai degrabă cunoscut datorită clădirii care îl adăposteşte decât pentru ce găseşti înăuntru. Mare greşeală!

Mole Antonelliana e simbolul torinez cel mai des întâlnit pe cărţile poştale, pe magneţii de frigider ba chiar şi pe ambalajele ciocolatelor de la festivalul din martie. Te-ntrebi de ce?

Acum aproape 150 de ani, când a început construcția, Mole Antonelliana se dorea a fi o sinagogă. Însă după ce e cumpărat de către Primăria din Torino, templul iudaic e transformat într-un monument care se voia a fi un simbol al unității naționale. La vremea aceea cea mai înaltă clădire din cărămidă din lume, poartă numele arhitecților săi – Antonelli tatăl și fiul.

În anul 2000 un scenograf elvețian, pe nume François Confino dă viață simbolului torinez și îl transformă într-un muzeu unic în Europa și unul dintre cele mai importante din lume: Muzeul Național de Cinema.

Dar eu nu mă gândesc la el ca la un muzeu de obiecte și mașinării din industria cinematografică pentru că odată ce ai plătit biletul de intrare de 9 euro (muzeu și lift panoramic), poți să te consideri actorul principal într-un film care se joacă într-un templu al cinemaului – Mole Antonelliana. Se pare că, până la urmă, clădirea are ceva din ideea în care a fost proiectată.

Călătoria prin istoria cinematografiei e fascinantă mai cu seamă pentru că vizita e 100% interactivă. Trebuie să caști bine ochii, altfel e posibil să ratezi cine știe ce găselniță care să te amuze ori care să te uimească. Și pregătește-te să te pierzi aici aproape jumătate de zi și te asigur că la final nu vei fi simți oboseala și vei fi ca un copil care pleacă de la un loc de joacă. Unul care se întinde pe 5 etaje, fiecare cu epoca și tematica lui dar toate gândite în așa fel încât să nu te plictisești. Dimpotrivă. Abia aștepți să treci în următoarea cameră, să cercetezi, să auzi, să simți, să te joci.

Și, când crezi că nimic nu te mai surprinde, ia liftul panoramic, ce te duce până la 85 de metri deasupra orașului. Cabina transparentă din cristal, construită în 1961, pentru a celebra 100 de ani de la unificarea Italiei, urcă în mai puțin de un minut, prin interiorul muzeului, până la balconul cu vedere de 360° spre Torino și spre crestele înzăpezite ale Alpilor. Noaptea, Basilica Superga care strălucește în zare e fermecătoare.


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/city-break/top-3-muzee-in-care-sa-te-pierzi.html