DISTRIBUIȚI

Câte lucruri pe lume se compară în satisfacție cu descoperirea unui noi oraș, a străduțelor lăturalnice care-l îmbracă, a vieții de noapte sau a monumentelor sale istorice cele mai mărețe? Problema-i că nu-s chiar puține așa că o bază solidă de pornire trebuie să existe. Întru acest scop, am întocmit un top al destinațiilor noastre europene preferate pentru 2019, care include cam orice-ar dori să vadă ochiul de călător – de la metropole căptușite cu ziduri medievale, la capitale ce-au sportul în sânge sau marea alături.

Fie pentru un city break de weekend sau pentru o vacanță mai lungă, vei obține mai mult decât te-ai așteptat ținând cont de topul nostru al celor mai bune destinații europene pentru city break în 2019.

Am ales orașele din acest top considerând cât de repede și de ușor poți ajunge din România către aceste destinații, cât de ieftină este destinația și cât de atractivă este pentru căutătorii de noi destinații.

1. City break în Hamburg, Germania

Cunoscut drept „poarta către lume”, orașul Hamburg este o minune maritimă, un loc unde apele Elbei și ale Lacului Alster nu pot fi nicicum scăpate vederii, indiferent în ce colț te-ai afla. Sigur, te vei vedea adesea tentat să le scapi din raza vizuală, sedus fiind de spectacolele culturale și arhitecturale care-și fac de cap la fiece colț de stradă.

Piața centrală Mönckebergstraße, alături de clădirea primăriei pe care-o adăpostește (reconoscibilă sub numele de Rathaus) e un loc cum nu se poate mai propice pentru a-ți începe voiajul. Continuă apoi cu învecinata piața Rathausmarkt (prea mult ghinion să ai să nu se petreacă acolo vreun eveniment) și, apoi, afundă-te cu totul în istoria locului la Speicherstadt – cel mai mare cartier de depozituri al lumii, aflat exact în port.

Aruncă un ochi peste expoziția impresionantă de modele de căi ferate la Miniatur Wunderland și pregătește-te sufletește pentru o noapte de chef și petreceri pe Reeperbahn, un soi de red-light district, cunoscut de-o lume întreagă. Nu prea le ai cu viața hedonistă de noapte? Atunci n-ai decât să te bucuri înțelept de un concert de muzică clasică în sala Elbphilharmonie.

Din România, ai zboruri directe spre Hamburg din București, dar nu este complicat să ajungi în orașul din Nordul Germaniei nici din provincie, desigur, cu o escală în București, Frankfurt sau Munchen.

2. City break în Braga, Portugalia

Să fii numită „Roma Portugaliei” nu-i tocmai de ici, de colo și acesta-i titlul cu care se mândrește Braga. Toată faima se datoarează arhitecturii sale, ticsite cu catedrale incredibile, ce includ frumoasa amintire a secolului 12 – Sé de Braga și Capela Arborele Vieții (alcătuită întru totul din lemn). De fapt, nu doar arhitectura, dar și piețele, și aleile pietonale și tot ce-a fost ridicat aici de mână de om, îți învăluie mintea și-ți alimentează până la refuz nevoia de frumos.

Buticurile și cafenelele șarmante scot din case și adună grămezile de studenți, în vreme ce străzile pietruite refuză parcă să se trezească la viață până nu văd că ușile barurilor au fost deschise și s-a dat drumul la muzică. Permite-ți o cafea, o înghețată și, până la urmă de ce nu, o masă adevărată, stropită cu cocktailuri sofisticate la Restaurantul Brac, pentru ca, după ce te vezi sătul, să dai fuguța pe Bulevardul Quatorze pentru muzică și voie bună.

Te privește cum te descurci a doua zi, dis de dimineață, dar ai face bine să te trezești devreme și să iei la urcat scările în stil baroc ce duc către un loc superb de pelerinaj – Bom Jesus do Monte.

Din România, probabil cea mai bună variantă de a ajunge în Braga este cu un zbor spre Porto, fie prin Lisabona, fie prin alte orașe europene.

3. City break în Cluj-Napoca, România

Cluj-Napoca-i un oraș cu o istorie întinsă pe mai bine de 1.000 ani și, deși înconjurat din toate părțile de dealuri transilvănene, pare să nu se fi lăsat nicidecum descurajat de izolarea acestora. Din contră, s-a descurcat de minune și a creat o atmosferă bogată și boemă.

Orașul ardelean și-a construit în ultimii ani o reputație puternică pe seama festivalurilor de muzică Untold și Electric Castle, iar cluburile nu-și pun semnul „închis” pe ușă până nu apune soarele, alături de cafenelele all-you-can-drink îți dau motive cu duiumiul să revii aici iar și iar, din indiferent ce colț de țară ai fi.

Dacă nu știi de unde să-ncepi, înclinăm a crede că Piața Unirii e un loc cum nu se poate mai potrivit, urmat apoi de Biserica Sfântul Mihai și de Castelul Banffy (auzit-ai poate de el mai curând drept Castelul Electric). Relaxează-te, apoi, cum se cuvinte în pitoreasca Grădină Botanică și în Parcul Central și lasă-te purtat de istorie printre gospodăriile țărănești din Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Și dup-atâta romanticism și boemie, o vizită în Cimitirul Hajongard va mai echilibra puțin energiile.

Transilvania-i cunoscută peste hotare pentru toate câte are și le pune pe tavă cui are timp și ochi să le vadă, iar pentru un plan ticluit cap-coadă, am pregătit…. un întreg itinerariu prin cea mai pitorească bucată de Românie.

Cu avionul, poți ajunge repejor spre Cluj din București, Timișoara sau Iași din țară..iar dacă ești prin străinătate, Aeroportul Cluj se laudă cu numeroase curse aeriene.

4. City break în Valencia, Spania

Întreabă despre Valencia pe oricine-a ajuns aici și vei vedea în fața ta cum o pereche de ochi ce capătă dimensiunile unei farfurii de supă, acompaniată de un zâmbet fericit, izvorât din amintiri frumoase. Luxuriantul oraș, logodit cu soarele, nu-i obișnuit să rateze ocazii de a cuceri inimi.

Începe prin a urca în Catedrala valenciană, casa Sfântului Graal, și minunează-te la cât de mult verde poate să acopere acest oraș. Coboară apoi în grădinile Turia și descoperă cum albia unui imens râu ce a secat a fost transformată într-un imens parc urban care găzduiește futuristul Oraș al Artelor și Științelor.

După ce te-ntremezi cu niscaiva Agua de Valencia, pornește-o în descoperirea cartierului El Carmen, ia-i la rând buticurile cu marfă locală, clătește-ți ochii cu arta urbană și du-te să-ți saturi poftele culinare mediteraneene în El Mercado Central (atenție, e deschis până la ora 3 dup-amiaza și închis duminica).

Cel mai potrivit moment să te arăți aici e martie, în timpul festivalului Fallas de Valencia, unde figurinele enorme din carton sau hârtie colorată, alături de focurile de artificii iau ochii și zgândăresc imaginația. Oricum, până una alta, citește ghidul nostru: 3 zile petrecute în Valencia.

5. City break în Zagreb, Croația

Am ascunde adevărul dacă nu am menționa gloria de care se bucură capitala croată de ceva vreme încoace. Această metropolă situată pe râul Sava și îmbrăcată în acoperișuri roșiatice, adună între aceleași granițe străzile pietruite de Ev Mediu, buticurile-atelier și cafenelele șarmante de unde muzica se rostogolește afară pe străzi.

Așa numitele Orașul de Sus și Orașul de Jos sunt zonele unde se petrec principalele; oprește-te câteva momente în fața porții de piatră a Vechiului Oraș, lasă-te invadad de spectacolele stradale de pe Strossmayer Promenade și încinge-ți telefonul la câteva poze făcute Bisericii Sfântul Mihail. Vezi, apoi, cum te descurci cu belșugul de muzee, plus lacurile Jarun și Budek. La acestea din urmă-i regulă: ziua și festivitatea.

Pe timpul verii, găsești bilete de avion directe pe ruta București – Zagreb oferite de compania Croatia Airlines, dar poți arunca un ochi și peste zborurile cu escală prin Belgrad oferite de Air Serbia pentru a te asigura că ai parte de cel mai bun preț.

Citeste mai mult: https://www.momondo.ro/descopera/articol/top-city-break-europa

DISTRIBUIȚI