DISTRIBUIȚI

Mulțimi de călători parcă trași la indigo, toți mândri purtători de ochelari de soare și de aparat foto la gât, pun mână de la mână, cu mic cu mare, să contribuie la crearea cozilor ce-și găsesc sfârșitul într-un oraș vecin. Fiecare din noi a plătit cu vârf și îndesat pentru un selfie tras în fața cine știe cărui monument de importanță indisputabilă. Deși nu încape îndoială că există locuri obligatorii de văzut o dată în viață, ce-ai spune să ne îndreptăm din când în când atenția spre atracții care deși nu se bucură de aceeași popularitate, asta nu le face cu nimic mai puțin valoroase. Să nu mai spunem că te ajută să economisești bani și timp.

Indiferent dacă ce ți-ai pus tu în cap pentru următoarea vacanță înseamnă vizitarea trebuie-văzutelor sau dacă preferi mai degrabă să te apleci asupra comorilor mai puțin evidente, dar mai gingașe cu portfelul și cu prea-prețiosul timp, avem locurile perfecte. Am analizat prețul, numărul vizitatorilor pe zi și timpul de așteptare pentru 10 dintre cele mai populare monumente. Ne-am suflecat apoi mai bine mânecile și am făcut același lucru cu alte 10 alternative la fel de demne de văzut, aflate în apropiere, mai puțin aglomerate și mai ieftine.
Poți consulta tabelul cu toate obiectivele la sfârșitul articolului.

Obiective în Paris, Franța

Turnul Eiffel și Arcul de Triumf

Întâmplarea (sau poate nu) face ca cel mai reprezentativ simbol parizian să fie și cel mai vizitat monument cu intrare plătită din lume. Chiar dacă vorbim de cozi ce se-ntind pe ore-n șir și pe-o puzderie de 19.000 vizitatori pe zi, asta nu-i dă înapoi pe cei care vor cu tot dinadinsul să vadă copilul preferat al Orașului Luminilor. Bașca, mai are și parcul ce-i ține de strajă și care oferă toată ambianța necesară unui picnic cu prietenii sau unei cine romantice (deobicei în doi, dar nu musai).

La capătul celălalt al spectrului, cu mai puțin de 2000 de vizitatori pe zi și cu un timp de așteptare aproape nul, se ițește timid la orizont Arcul de Triumf a cărui replică există și în București. Admirat de obicei doar de la distanță, dar înconjurat de un noian de mii de mașini ce-și văd liniștite de drum în jurul Pieței Charles de Gaulle, Arcul de Triumf măsoară 50 de metri înălțime. După ce vei fi urcat cele 40 de scări până în vârful monumentului, nu doar că vei mai spăla din păcatele croissantelor înfulecate la micul dejun, dar vei da nas în nas cu o priveliște uluitoare a cerului parizian.

 

Obiective în Roma, Italia

Colosseum sau Băile lui Caracalla

Apăi să știi că atunci când ai cumpărat bilet la Colosseum, n-ai plătit doar ca să vezi cel mai mare amfiteatru din lume; fluturarea biletului îți oferă acces și la Forumul Roman, centrul vieții politice a marelui imperiu, unde odinioară erau strânse laolaltă cele mai importante clădiri guvernamentale. Ți s-au bulbucat ochii și te-ai entuziasmat ușor peste măsură? Ei bine, la fel li se întâmplă și celor 18.046 vizitatori zilnici care vin aici pentru a vedea cele două obiective. Acum înghite-ți lacrimile și lasă-ne să-ți spunem care e cireașa de pe tortul Colosseumului: sistemul subteran de trampe, rampe și elevatoare care stau mărturie pentru poveștile brutale, dar fascinante ale luptelor de gladiatori din antica Romă.

Mai puțin bătătorite (deși nu le despart de Colosseum mai mult de 20 de minute de mers), Băile lui Caracalla înseamnă unul dintre cele mai mari și mai bine păstrate complexuri de spa, incluzând spații pentru sport, health, studiu și recreere. Și, cu toate că are o capacitate de 1600 de căutători de chill & relax, media zilnică a vizitatorilor e de numai 779. Acoperișul a suferit oareșcare prăbușiri, iar zidurile nu mai sunt tocmai asemenea unei adolescente fragede și rozalii în obraji, dar astea nu-s cine știe ce neajunsuri. Poți lesne făuri cu ochii minții băile antice mari cât o piscină olimpică, coloanele uriașe de marmură și sutele de statui; trebuie doar să scoți puțin imaginația de la naftalină.

 

Obiective în New York, SUA

Statuia Libertății sau Muzeul Tenement

Deși astăzi este, fără doar și poate, un simbol universal al libertății, puțini știu că statuia cu același nume a reprezentat în tinerețile-i (prin 1900) o emblemă a imigrației. Atracția newyorkeză seduce, în fiecare an, milioane de turiști. Dar nu avem de ce să ne ascundem după degete și să nu punem un polonic de adevăr în farfuria vieții: că să ajungi la ea te așteaptă o coadă pentru feribot plus controlul de securitate, iar toate astea pot dura de la 30 de minute până la 3 ore. Pentru vreo 73 de lei, poți hoinări la picioarele statuii, la braț (ureche) cu un ghid audio, dar dacă vrei să mănânci miezul pâinii, cum s-ar spune, va fi puțin mai costisitor să cumperi acces către nivelul coroanei. Iar acolo nu ajungi altfel decât luând calea scărilor.

Situat pe insula principală, Muzeul Tenement îmbracă un look câteva nuanțe mai intim și spune povestea a mii de imigranți care au locuit această clădire în secolele 19-20 și au transformat iremediabil orașul New York. Pentru 36 de lei alegi unul din tururile ghidate care îți povestește în amănunt istoria oamenilor ce-au numit acel loc „casă”. Poți opta pentru vizitarea apartamentelor restaurate și plimbări în lungul cartierului Lower East Side, spectacole de teatru și altele. Cei mai mulți călători își cumpără biletele online în avans, ceea ce înseamnă 0 cozi pentru cei 500 de vizitatori pe zi.

 

Obiective în Peru

Machu Picchu sau Kuelap

Împrejmuit de munți ce-mbracă mantoul pădurilor tropicale, vechiul oraș Machu Picchu rămâne unul dintre cele mai cunoscute testamente ale istoriei și ale culturii Imperiului Incaș. Cu 155 de lei poți cumpăra un permis de vizitare către Orașului Pierdut al incașilor, dar asta nu include niciun tur ghidat și nici măcar acces la apropiatul munte Huayna Picchu. Cu scopul de a-și conserva cel mai de preț tezaur, guvernul peruvian a limitat numărul zilnic al vizitatorilor la 2500, motiv pentru care, rezervarea biletului online în avans nu rămâne doar un moft la cheremul dispoziției. TREBUIE!

Păi și există oare alternativă la Machu Picchu odată ajuns în Peru? Cum să nu. Civilizația chachapoya, cunoscută mai curând drept „oamenii norilor”, au lăsat în urmă Kualep – o citadelă fortificată, nu rareori numită și „Machu Picchu din nord”. Din cauza poziționării nu atât de în buricul târgului, vreo 109 oameni vin aici în fiecare zi și nu plătesc mai mult de 16 lei per vizită. Poți închiria un tur ghidat, oferindu-ți-se opțiunea de a ajunge aici cu un transport privat din orașul Chachapoyas sau, și mai delicios, o poți lua la galop într-o drumeție de 10 kilometri care începe în Tingo Viejo.

 

Obiective în India

Taj Mahal sau Mormântul lui Humayun

Având în frunte eticheta de „cel mai uluitor simbol al culturii și istoriei indiene”, Taj Mahal primește 20.000 de vizititori pe zi.

Situat pe malul sudic al râului Yamuna, în orașul Agra, monumentul este unul din cele mai de seamă întruchipări ale arhitecturii mogule, logodind între aceleași ziduri influențe indiene, persane și islamice. Odată ajuns în fața porților, doar 63 de lei te mai desparte de mausoleul de marmură de un alb-fildeș, gata să-ți spună tot ce vrei să afli despre Imperiul Mogul, împăratul Shah Jahan și prea-iubita lui soția Mumtaz Mahal (în cinstea și sub dragostea căreia a fost înălțat Taj Mahal).

Mai acana, dar tot în New Delhi, înflorește printre opțiuni Mormântul lui Humayun. Intrarea către acest prim exemplu de arhitectură mogulă și prim mormânt al Indiei ridicat într-o grădină, costă jumătate din prețul plătit la Taj Mahal și primește circa o treime din vizitele sale zilnice. Construit în calcare roșii și ornamentat cu marmură roșie, galbenă și neagră, Mormântul lui Humayun a fost construit în 1570 și a servit drept inspirație pentru multe alte inovații arhitecturale (inclusiv Taj Mahal). Acest exemplu ispititor de arhitectură persană reprezintă locul de veci al multor membrii regali din Imperiul Mogul.

 

Obiective în Barcelona, Spania

La Sagrada Familia sau Casa Batlló

Moțul din fruntea arhitecturii din Barcelona este La Sagrada Familia. Aici nu-ncape loc de discuție. Cea mai celebră capodoperă a lui Gaudi te lovește în față cu o geometrie, niște lumini și niște culori după care va plânge orice iubitor de artă. Adesea aclamat drept una dintre cele mai ambițioase și mai originale clădiri ale lumii moderne, construcția La Sagrada a început în 1882 și continuă până în zilele noastre. Nu-i nimic mai adevărat decât faptul că șirurile nesfârșite de minți curioase se pot întinde pe distanțe de câte două ore în sezonul de vârf, iar prețul intrării ustură puțin spațiul din vestimentație dedicat depozitării de bani (67 lei), dar să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului. Arhitectura incredibilă a bisericii merită toate eforturile.

Și odată ce prinzi gustul bunului-gust al lui Gaudi, vei plăti, fără să te uiți în urmă, un bilet cu 31 de lei mai scump pentru a vedea și Casa Batlló, de mulți considerată opera arhitectului în care imaginația a ieșit zdravăn de pe făgașul previzibilului și a luat-o pe poteci nicicând bătătorite până la el.

Cei ce se declară iubitorii de magie vor fi pur și simplu fermecați de exteriorul fantezist al clădirii, iar când vor intra și vor da de holul de la intrare încrustat în rămășite de grote subacvatice, să facă bine să-și imortalizeze expresia tulburată de pe chip. În funcție de ziua și perioada zilei, cozile pot dura între 0 și 30 de minute sau, dacă prețul biletului ți se pare floare la ureche, mai rupe-ți încă 20 de lei și cumpără un bilet care îți oferă privilegiul de a sări rândul.

 

Citește mai mult: http://www.momondo.ro/inspiratie/obiectivele-faimoase-ale-lumii-si-alternative/#IcVPGudlfVxYKsIZ.97