DISTRIBUIȚI

Ah, iunie… luna în care dezmățul estival și hainele golașe nu mai întâmpină nicio opoziție. Începutul perioadei în care toate concediile sunt permise, tolerate, ba chiar încurajate, iar plajele încep ușor-ușor să geamă sub greutatea prosoapelor. Dacă nici picat cu ceară nu consimți să stai acasă în această primă lună de vară, nici că putea nimeri mai bine: am ales cele mai bune și mai diverse destinații către care să o pornești mâncând pământul în luna iunie.

1. Vacanță în Milano, Italia

Măcar dacă ne-ar ajunge cuvintele să vorbim despre tot amalgamul de stiluri, arhitecturi și stări emoționale care ți se poate trezi într-o oarecare plimbare dintr-un capăt în celălalt al orașului. Există, bineînțeles, Domul și piața care-l înconjoară, îmbrăcate din cap până în picioare în arhitectură gotică și neoclasică, alcătuită din milioane de detalii minuscule, dintre acelea care par că sfidează răbdarea și râd în față minimalismului. Există, firește, Galeria Vittorio Emanuele, cea care se bucură de cele mai multe fotografii etichetate #Milan. Nu există nicio urmă de îndoială că vei ajunge să te plimbi de-a lungul canalului Naviglio, copleșit de meniurile puzderiei de restaurante, cu singura dorință de a mai dispune de 3 stomacuri.

Toate astea-s evidente și toate vor sta drept mărturie a vacanței tale în Milano. Dar ceea ce nu va apărea pe peretele tău social vor fi paharele de Prosecco cu care te vei răsfăța, poate, în camera de hotel înainte de a încheia ziua. Conversațiile nu tocmai productive, dar distractive până peste poate cu localnici care se comportă ca și cum tu ești as în italiană. Sau momentele în care vei întoarce capul auzind dulcele glas italian scos la înaintare în discuții pătimașe de îndrăgostiți.

2. Vacanță în Oslo, Norvegia

Da, pe vreme de iarnă Oslo este exact la fel de rece pe cât ți-l închipui: cu niciun grad mai mult. Cum începe să mijească de vară, însă, lucrurile capătă o cu totul altă nuanță. Și chiar nu te roade curiozitatea de a vedea cum arată orașul despre care se spune că-i atât de cinstit și cu cărțile pe față încât mamele își lasă cărucioarele cu tot cu copii afară, nesupravegheate? Chiar te lasă rece această cultură incognito a vikingilor despre care atât de puține cunoaștem.

Bine, să spunem că toate astea îți lasă inima stană de piatră, dar ce mai ai de spus dacă aducem vorba de fiorduri? Nu ți-ai da o mână și un picior pentru ocazia de a sta în mijlocul acestor grozăvii ale naturii? Dacă nu, atunci îți poți răci liniștit berea lipind-o de piept.

3. Vacanță la Lacurile Plitvice, Croația

Nu trebuie să fii cine știe ce împătimit al naturii ca să adori acest loc și cu atât mai puțin dintre aceia care trâmbițează în cele patru zări că în mijlocul pădurii și fără semnal la telefon se simt ca în sânul mamei. Nici vorbă. Trebuie doar să ai o pereche obișnuită și folositoare de ochi cu care să vezi frumusețea Parcului Național Lacurile Plitvice, pe măsură ce te transformi pe nesimțite într-un exclamator profesionist de „oh, cât de frumos”.

Există șapte rute diferite care te plimbă prin întinsul parcului și care se mulează pe nivelul tău de condiție fizică și pe timpul care dispui. Așteaptă-te, așadar, la 16 lacuri și cascade interconectate, ale căror culori se prefac din verde smarald în albastru turcoaz și care primesc nu mai puțin de un milion de vizitatori în fiecare an.

4. Vacanță în Santorini, Grecia

Da, această prea-cunoscută vedere poștală reprezintă Oia din Santorini
Dacă ceea ce aștepți de la Grecia este soarele de vară, băi nesfârșite în apa mării și niciun alt articol de încălțăminte care să nu fie șlapi, luna iunie este cea mai potrivită. Da, turiștii au ajuns deja aici, dar nu au apucat să ia cu asalt insula așa cum urmează să se petreacă în următoarele două luni.

Probabil peste jumătate dintre fotografiile grecești care ți-au atins retina au fost făcute în orășelul Oia: un amant pasional al apusurilor și unul dintre cele mai pitorești colțuri de insulă. Dar pe lângă acest loc emblematic până la cer, Santorini te așteaptă cu plaje vulcanice, mâncare grecească (de la care știm deja ce putem aștepta) și unele dintre cele mai vechi podgorii ale lumii.

5. Vacanță în Palma de Mallorca

Dacă și tu simți oarecare schimbări în temperatura corpului și simțurile care par că se gudură de plăcere numai la gândul Insulelor Baleare, atunci alege luna iunie pentru a-ți tatua în program un simplu, dar explicit „dolce far niente”.

Palma de Mallorca este orașul căsătorit cu plaja și cu apele Mediteranei și un loc cu o scenă culinară unică din care paella și fructele de mare nu absentează. Nici istoria cu ale ei palate, castele și catedrale nu s-au eschivat, iar tu nu vei putea să te ierți niciodată dacă părăsești insula fără să fi văzut Castelul Bellver, Catedrala de la Seu și Mănăstirea Lluc.


Citeste mai mult: https://www.momondo.ro/descopera/articol/destinatii-iunie

DISTRIBUIȚI