DISTRIBUIȚI

Site-ul European Best Destinations a întocmit un top zece cu cele mai bune staţiuni de schi din Europa, pentru ca pasionaţii sporturilor de iarnă să aleagă cea mai bună pârtie, iar amatorii să îşi testeze calităţile. Cele mai bune staţiuni de schi din Europa se află în ţări precum Suedia, Spania, Elveţia, Austria sau Franţa, iar clasamentul a întocmit în urma voturilor exprimate de turişti.

10. Åre, Suedia. Staţiunea suedeză Åre este o alegere sigură pentru începători. Aici poţi să explorezi peşteri îngheţate, să mănânci tocană caldă delicioasă şi să mergi într-o sanie trasă de câini, toate într-o singură zi. Staţiunea abundă de pârtii negre şi de trasee pe pante off-piste, pentru schiorii avansaţi, dar şi de pârtii uşoare, ideale pentru copii şi începători, scrie European Best Destinations. Pe lângă Åre, Duved, situată în imediata apropiere, este la rândul ei o staţiune de schi la nivel mondial, u pârtii de top şi pentru snowboarding, telemark şi carving, una dintre cele mai provocatoare tehnici, prin intermediul căreia schiorii fac viraje spectaculoase. De asemenea, amatorii sporturilor extreme pot practica aici şi heli-skiing-ul – plonjarea în gol din elicopter pe zăpada neexplorată. După ce schiezi poţi să mergi la cafeneaua situată la cea mai mare înălţime din Suedia, de pe vârful Åreskutanca.

9. Baqueira Beret, Spania. Baqueira Beret din Spania, una dintre destinaţiile preferate de iarnă ale familiei regale spaniole, este o staţiune completă, împărţită în trei zone distincte: Beret, Baqueira şi Bonaigua, cu caracteristici diferite.  Staţiunea beneficiază de pârtii întreţinute cu gijă şi ideale pentru toţi schiorii, indiferent de nivelul lor de pregătire, o reţea de instalaţii moderne, un parc de distracţii pentru amatorii de snowboarding. Baqueira Beret asigură acces pietonal facil pentru parcările către facilităţile din zonă, restaurante, cantină, şcoală, dar şi pârtii foarte largi cu o înclinare moderată, ceea ce face ca această staţiune să fie ideală pentru începători şi familii. Totodată, în Beret se află şi Stadium-ul, locul care găzduieşte adesea competiţii de înalt nivel. Poziţionarea geografică a staţiunii şi microclima unică asigură o oră în plus de lumină naturală faţă de alte destinaţii de schi din Alpi, dar şi precipitaţii din belşug, astfel că iarna schiorii se pot bucura din plin de zăpadă pe pârtii.

8. Gstaad, Elveţia. Staţiunea elveţiană Gstaad este renumită pentru combinaţia de experienţe speciale pe care le pune la dispoziţia turiştilor, transformând-o într-o destinaţie de neegalat. Actriţa britanică Julie Andrews, câştigătoarea premiului Oscar pentru rolul din filmul muzical „Mary Poppins“, a descris această staţiune drept „ultimul paradis dintr-o lume nebună“. Astfel, renumele staţiunii a fost asociat la nivel mondial cu luxul şi înalta societate, creându-se astfel o valoare care rezonează cu mult dincolo de principalul grup ţintă real, scrie European Best Destinations.

7. Kitzbühel, Austria. Kitzbühel este recunoscută ca fiind principala destinaţie ale sporturilor de iarnă din Alpi. Pe lângă îmbinarea tradiţiei cu rafinamentul, Kitzbühel are o bună reputaţie la nivel mondial graţie terenurilor de golf, care au transformat-o în centrul de golf al Alpilor. Mai mult, evenimentul de top al iernii, competiţia de schi de pe Hahnenkamm, la care cei mai buni schiori de pe plan mondial se întrec pe pârtia Streif, cea mai dificilă coborâre din lume, atrage foarte mulţi fani ai sportului. Kitzbühel este, totodată, un loc al contrastelor, unde pensiunile tiroleze rustice stau umăr la umăr cu buticurile designerilor internaţionali. Staţiunea oferă vizitatorilor o experienţă completă, de la plimbări pe aleile din oraşul medieval vechi, la hoteluri elegante şi trasee pitoreşti pentru drumeţii, dar mai ales pârtii impresionante, pentru toţi iubitorii sporturilor de iarnă.

6. Saalbach Hinterglemm, Austria. Saalbach Hinterglemm face parte din „circul de schi“ Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, cea mai mare staţiune de schi din Austria, cu 270 km pârtii şi 70 de lifturi moderne pentru turişti. Pârtiile din Saalbach Hinterglemm sunt ideale pentru ski-in/ ski-out (n.r. – concept care permite deplasarea doar cu clăpari, fără a mai fi nevoie să fie schimbată încălţămintea). De asemenea, staţiunea are parcuri de distracţii şi peste 50 de cabane montane în care se pot cumpăra şi degusta specialităţi locale.

5. Saint Gervais, Franţa. Staţiunea Saint Gervais este situată cel mai aproape de cel mai înalt multe din Alpi. Zona a trecut printr-o transformare radicală în ultimii ani, în urma căreia arhitectura specifică Belle époque şi-a recăpătat splendoarea, iar satul şi-a redobândit farmecul său original. În timpul iernii, Saint Gervais reînvie magia nopţii, prin multiplicarea activităţilor nocturne în aer liber, precum schi, schi de tură sau snowshoeing. Staţiunea este renumită şi datorită băilor termale prezente aici încă din perioada Imperiului Roman. Întreaga zonă de schi Evasion Mont-Blanc, care găzduieşte şi Saint Gervais, are în total 445 km de piste şi 217 de pârtii de schi pentru toate gradele de dificultate. Cele sase staţii din care este compusă zona Evasion Mont-Blanc, Saint Gervais, Saint Nicolas, Megève, Les Contamines, Combloux şi La Giettaz, sunt conectate optim prin 116 lifturi şi autobuze de transfer, accesul la cele mai multe dintre acestea fiind gratuit.

4. Saint-François-Longchamp, Franţa. Staţiunea este amplasată pe munte, între 1.450 şi 1.650 de metri altitudine, fiind protejată la nord de Mont Blanc, iar la sud de Pic l’Etendard. Aici se practică numeroase sporturi de iarnă, se predau lecţii de schi pentru copii mici şi se organizează plimbări cu sania trasă de câini, iar la lăsarea serii se pot face coborâri în grup cu sania. Există şi numeroase centre balneoclimaterice. Zona de schi Saint François Longchamp este legată de Valmorel, împreună cu care formează „Grand Domaine“, un parc de joacă pentru amatorii sporturilor de iarnă, incluzând peste 165 km de pârtii de schi potrivite pentru toţi turiştii. În această zonă turiştii pot practica şi schi nordic sau snowshoeing.

3. La Plagne, Franţa. La Plagne este o staţiune de familie situată în Alpii francezi între 1.250 şi 3.250 metri altitudine. Destinaţia are 225 de kilometri de pârtii pentru toate gradele de dificultate, fiind renumită pentru acest aspect de mai bine de 50 de ani. Europa are şapte pârtii de bob, printre care şi La Plagne, cu pante de bob unice.

2. Alpe d’Huez, Franţa. Alpe d’Huez este situată la 1.860 de metri altitudine, pe un platou sudic al grupului muntos Grandes Rousses, fiind considerată un paradis pentru cei care iubesc zăpada şi distracţia în aer liber, dar şi clima însorită a staţiunii. Zona de schi numită „Alpe d’Huez grand domaine Ski“ include şi staţiunile Auris-en-Oisans, Huez, Oz-en-Oisans, Vaujany, Villard-Reculas, La Garde şi Le Freney, conform European Best Destinations. Vârful acesteia, Pic Blanc măsoară 3.330 de metri altitudine maximă şi oferă o panoramă de excepţie, care include peste 20% din teritoriul francez. Alpe d’Huez oferă o gamă variată de sporturi de interior şi în aer liber, dar şi activităţi culturale.

1. Val Thorens, Franţa. Val Thorens este cea mai înaltă staţiune din Europa, aflată la o altitudine de 2.300 de metri. Timp de trei ani consecutiv, în 2014, în 2015 şi în 2016 a fost desemnată „cea mai bună staţiune de schi din Europa“, în urma voturilor exprimate de turişti pe site-ul European Best Destination. Aici se află şi 3 Vallée, cea mai mare zonă de schi din lume, cu aproximativ 600 de kilometri de pârtii interconectate. Această destinaţie combină superlativul în materie de schi cu o atmosferă unică, astfel încât fiecare vizitator are parte de o experienţă unică. „Crezul Val Thorens se bazează pe reinventarea bucuriei pentru a le oferi oaspeţilor cea mai frumoasă vacanţă posibilă“, arată European Best Destinations. Staţiunea de schi Val Thorens promovează conceptul ski-in/ ski-out şi se poziţionează ca o destinaţie car-free, pentru ca turiştii să se poată bucura din plin de stilul pur de munte.

Sursă: adevarul.ro

DISTRIBUIȚI