DISTRIBUIȚI

Lacul Roşu este una dintre cele mai cunoscute atracţii turistice din România, deoarece împrejurimile sunt înconjurate de legenda formării lacului cu ape roşiatice. Numele de Lacul Roşu provine de la culoarea întunecată pe care o capătă acesta, însă legenda îi mai spune şi Lacul Ucigaş.

Legenda Lacului Roşu

Există mai multe legende care înconjoară acest lac, însă cea mai cunoscută dintre ele atestă numele primit de acesta ca Lacul Ucigaş. Legenda spune că în apropiere locuia o fată deosebit de frumoasă, Estela. Ca în toate poveştile de mult apuse, aceasta se îndrăgosteşte de un tânăr fecior, însă cei doi nu se pot căsători, deoarece el este trimis la armată şi nu se mai întoarce.

În aşteptarea lui, Estela urcă seara la izvorul din munte pentru apă. Acolo este văzută de un tâlhar, care o îndrăgeşte imediat, o răpeşte şi o ascunde în munţi. Fata refuza să-i fie nevastă şi imploră munţii să o apere, iar aceştia îi răspund printr-o furtună violentă, cu tunete şi ploi. Furtuna a măturat totul în cale, a sfărâmat stânca şi fata şi tâlharul au rămas îngopaţi pe fundul lacului format.

lacul-rosu2

O altă legendă spune că pe locul în care se află lacul se afla înainte o pajişte frumoasă, unde se instalase o stână. La venirea furtunii, ciobanii şi animalele au fost surprinse acolo şi nu au mai avut scăpare.

O altă legendă spune că terenul surpat de furtună ar fi acoperit un sat întreg, iar numele de Lacul Roşu provine de la peisajul înspăimântător şi însângerat creat de apa rămasă după ploaie şi care a acoperit rămăşiţele aşezării.

Formarea Lacului Roşu

Conform studiilor geologice, formarea Lacului Roşu s-ar fi produs în anul 1838, când, în urma unui cutremur, care a avut loc în luna ianuarie, terenul a alunecat formând astfel o închidere pe vale. O altă posibilă dată de formare este în anul 1837, în urma unor furtuni puternice, masa argiloasă deplasându-se şi obturând valea. Martori ai alunecării de teren sunt copacii pietrificaţi ale căror trunchiuri retezate ies la suprafaţa lacului.

lacul-rosu1

Lacul Roşu astăzi

Lacul Roşu este astăzi o destinaţie de vacanţă îndrăgită de numeroşi turişti. Dincolo de formarea sa mai mult sau mai puţin legendară, lacul este astăzi o zonă de agrement. Se pot face plimbări cu barca, se pot admira răţuştele ce populează lacul şi se poate lua masa la restaurantele din zonă. În plus, în apropiere ai opţiunea drumeţiilor montane pe: Traseul Lacului Roşu, Traseul Bicaz, Traseul Vârful Suhardu Mic sau Vârful Suhardu Mare.

 

sursa: http://www.ghiduri-turistice.info/

DISTRIBUIȚI