DISTRIBUIȚI

Pasul Stelvio este unul dintre cele mai spectaculoase drumuri montane din Europa, probabil că l-ai văzut în poze în articole despre „Cele mai frumoase drumuri din lume”. Deși nu am plănuit asta în mod special, vacanța minunată în Elveția s-a încheiat grandios în momentul în care am trecut granița, cu mașina, în Italia, prin Pasul Stelvio. Este cel mai înalt drum asfaltat din Alpii estici, ajunge până la 2757 de metri (ca să îți faci o idee, e la peste 200 de metri de cel mai înalt vârf din România) și este al doilea cel mai înalt drum din Alpi, la o diferență de doar 13 metri de cel mai înalt. Sus, în cel mai înalt punct, este granița.

Cea mai frumoasă parte, zic eu, este cea dinspre Italia. Șoseaua șerpuiește pe munte și creează o iluzie optică ce face construcția să pară imposibilă. Când ne-am oprit pentru un popas imediat sub cea mai înaltă porțiune, cred că am stat mai mult de o oră să privim, cu ochii mari, mirați, minunea de drum. În plus, marmotele mișună oriunde te-ai uita, se joacă, se ciondănesc, chițăie, fac spectacol. Ce mă bucur că am ales să rezerv 2 nopți de cazare în, cred eu, cel mai bun loc din zonă (construcția din poza de mai jos), de unde am putut să vedem celebrul drum la orice oră, am fost în mijlocul marmotelor, și am putut pleca pe trasee de hiking spre ghețar. Mai multe detalii mai jos.

Unde este Pasul Stelvio

Pe scurt, la granița Elveției cu Italia, în Alpi, la vreo 75 de km de Bolzano. Zona este un mix de limbi vorbite, culturi, dovadă stă și vârful Dreisprachenspitze de deasupra pasului care în traducere se numește „Vârful Celor Trei Limbi”, adică italiană, germană și romansh.

Stelvio este numele pasului, adică cel mai înalt punct al drumului. Drumul în sine se numește SS38.

Cazare și mâncare în Pasul Stelvio

Deși cei mai mulți turiști aleg doar să treacă prin acest pas, la fel cum trec și pe Transfăgărășan, eu am rezervat 2 nopți de cazare în Berghotel Franzenshöhe, un hotel construit la 1820, o dată cu construcția șoselei peste munți. Din câte am înțeles eu, în această clădire stăteau muncitorii care au contribuit la construcția acestui drum. Hotelul e foarte vechi și pe alocuri se simte asta, dar este foarte curat, duduie căldura în calorifere în toiul verii (e nevoie!) iar personalul e prietenos. Chiar și cu oaspeții care au făcut rezervarea un pic greșită. Are o priveliște incredibilă, eu am rămas cu gura căscată la orice oră din zi și… este înconjurat de marmote super simpatice! În fața hotelului este și stația de autobuz cu care poți să urci ori să cobori pe celebrul drum (noi am lăsat mașina într-o zi și am refăcut drumul cu autobuzul). Limba italiană nu te va ajuta acolo, tot germana și pe alocuri engleza sunt de bază. Prețurile sunt decente pentru zona aia, am plătit 58 Euro/noapte.

Berghotel Franzenshöhe părea că are și pachete de demipensiune dar și meniu à la carte dar noi am fost acolo doar pentru mic dejun. Prețurile pentru mâncare și băuturi, atât la hotelul ăsta cât și mai sus în pas, mi s-au părut similare cu prețurile de oriunde în altă parte în Italia. Mă așteptam să fie mai scump.


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/destinatii/italia/stelvio-unul-dintre-cele-mai-spectaculoase-drumuri-montane.html

DISTRIBUIȚI