DISTRIBUIȚI

Întotdeauna am crezut că muntele nu cunoaște granițe și că atunci când ești acolo sus, nu mai contează în ce țară ești, ce limbă vorbești și cum ai ajuns pe creastă. Experiența de pe Sentiero degli Dei, în Italia, mi-a schimbat însă opinia pentru că traseul acela, pe urmele zeilor, deasupra Coastei Amalfi este într-adevăr special. Acolo sus ești atât de aproape de cer, de stâncă și de mare în același timp încât înțelegi pe loc de ce i se spune așa: Drumul Zeilor.

Cum ajungi pe Sentiero degli Dei

În primul rând trebuie să ajungi în Italia, în Napoli. Din Napoli ia autobuzul sau Circumvesuviana până în Sorrento de unde poți lua un autobuz până în Praiano. Dar despre transportul pe Coasta Amalfi am mai vorbit. Mergi pe mâna mea și intră în traseu din Praiano, și nu din Positano. Am să-ți spun mai târziu de ce.  În Praiano, din dreptul bisericii, n-ai cum să ratezi indicatoarele ce-ți arată pe unde să mergi ca să intri în traseul mult așteptat. Urmează-le cu atenție și ele te vor purta pe străduțe și alei înguste printre case, până la baza munților Lattari când te vei cufunda în umbra pădurii și vei vrea să nu mai ieși de acolo. Nu lenevi prea mult, ai în față un traseu foarte frumos.

Praiano - Sentiero degli Dei - Coasta Amalfi

Manastirea San Domenico Sentiero degli dei - Italia1

Greu la deal

Fii cu ochii pe marcaj și pregătește-te de surprize. Prima parte de urcuș, deși e destul de abruptă, este amenajată cu scări și balustradă de lemn. De asemenea, copacii încă te păzesc de soare și-ți fac drumul mai ușor. Din când în când ai să vezi câte o mică grotă cu statuia Fecioarei Maria și flori aduse de localnici. Astfel de grote nu sunt specifice doar acestui traseu ci poți să le vezi de-a lungul întregii coaste.

Traseu Sentiero degli dei - Italia

La capătul urcușului, după ce treci printre terase cu livezi de lămâi, vii și măslini, ajungi la mănăstirea San Domenico. Aceasta a fost construită aici, pe stâncă, în secolul 14, dar timpul a fost blând cu ea. E drept că și oamenii au ajutat mult la condiția construcției. Acum, mănăstirea San Domenico este un loc de rugăciune pentru localnici și un bun popas pentru călători.

După mănăstire, traseul devine mult mai ușor. Urcușul e mai lent sau chiar inexistent, singura problemă fiind soarele, dacă mergi în miezul verii. Ca și mine, probabil că te vei întâlni și cu alți călători pe traseu. Cei mai mulți vin din sens invers, începând traseul din Positano sau Nocelle, făcând o mare greșeală. Dar, așa cum îți ziceam și mai devreme, ai să vezi mai târziu de ce.

Deși pe parcursul traseului ai parte de diverse atracții ce te ademenesc să mai faci câte o pauză și câteva fotografii, vedeta excursiei este cu siguranță peisajul. Cărarea ce merge „pe urmele zeilor” îți dă impresia că pășești deasupra mării.

Praiano - Sentiero degli Dei - Coasta Amalfi1

Praiano - Sentiero degli Dei - Coasta Amalfi2

Pe bucata asta de traseu, eu am uitat de căldură și de faptul că mai aveam foarte puțină apă în sticlă. Peisajul e pur și simplu amețitor și, mergând pe aici, nu-ți dorești decât să mai poți rămâne pentru câteva zile. Singurul lucru care te poate face să-ți dorești să cobori de la înălțimea asta este baia răcoritoare pe care urmează s-o faci în mare. Îți poți alege plaja încă de aici, de sus, pentru că ai vedere asupra întregii coaste.


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/sentiero-degli-dei-hiking-pe-coasta-amalfi.html

DISTRIBUIȚI