DISTRIBUIȚI

Franța e campioană la numărul de villages perchés, adică sate cocoțate pe stânci. Să tot fie vreo 120 de sate fermecătoare doar pe Coasta de Azur, unele dintre ele clasificate drept cele mai frumoase din Franța. Primul pe care l-am văzut e doar la o aruncătură de băț de Nisa și se laudă că e cel mai înalt sat litoral din Europa: Sainte Agnès.


Dacă nu ai mașină pe Coasta de Azur, posibilitățile de a ajunge în anumite localități sunt limitate la câteva autobuze pe zi. Dar ăsta nu e motiv de descurajare ci, mai degrabă, îți pune la încercare abilitățile organizatorice. Pe de altă parte, poți  să apelezi cu încredere la Oficiile de Turism care se găsesc și în cel mai izolat sat. Unde mai pui că oamenii de aici sunt gata să te ajute și în engleză, care e o raritate printre localnici.

Ca să ajungi din Nisa la Sainte Agnès trebuie să te trezești dis de dimineață și să schimbi două autobuze: 100 din Nisa până în Gare routiere din Menton și apoi 10, pe care îl iei din același loc. Biletele se cumpără direct de la șoferi și costă 1 euro. De ce trebuie să te trezești cu noaptea-n cap? Pentru că naveta care face legătura între Menton și Sainte Agnes nu circulă decât de trei ori pe zi: 9:50, 14:00 și 16:15. Orarele poți să le consulți pe site-ul oficial. Cel mai bine este, firește, să prinzi primul autobuz care pleacă spre sat.

Menton e un orășel cochet de pe Coasta de Azur, unde în mai mirosul de flori de portocal te amețește de la primele ore ale dimineții. Cu toate astea, Menton e special în februarie, atunci când aici se desfășoară Festivalul Lămâilor – un eneniment unic în lume, care presupune o desfășurare impresionantă de forțe și unde se strâng, în fiecare an, peste 200 de mii de vizitatori.

Din Menton până la Sainte Agnes sunt vreo 10 km pe o șosea care urcă șerpuind până la 800 de metri deasupra mării: am ajuns în cel mai înalt sat litoral din Europa.

În ciuda denumirii pompoase pe care o are şi cu care se laudă în stânga şi-n dreapta, Sainte Agnes nu e asaltat de turişti – ca suratele lui de prin părţile astea. Şi ca să înţelegi că nu bat câmpii, ghidul de la Grădina Medievală a fost atât de surprins să ne vadă pe acolo (doar o mână de turişti mai trecuseră înaintea noastră) încât ne-a întrebat cum de am aflat noi tocmai de satul lui.


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/sainte-agnes-deasupra-europei.html

DISTRIBUIȚI