DISTRIBUIȚI

După ce am vizitat castelul Pena din Sintra, pot să spun că știu exact de unde s-au inspirat cei care…îi inspiră pe copiii care se visează prinți și prințese, stăpânii unui castel copiat din cărțile de povești.

Numai cine nu a urmărit filme de animație, nu a citit povești, nu a cumpărat jucării sau nu a fost în parcurile de distracții nu-și “amintește” de cel mai celebru palat al Portugaliei, Pena din “Orașul regilor”, Sintra.

De sus, din vârful dealului unde este construit palatul Pena, ai o panoramă completă asupra împrejurimilor Sintra până la zeci de kilometri depărtare. De pe terasele și de la geamurile palatului Pena, de unde altădată priveau, de sus, domnițe, prințese, regi și regine, poți să “bați” până hăt-depate, până la sălbaticul Ocean Atlantic, la Lisabona și dealurile ei, sau la fluviul Tejo.

Căci Palatul Pena domină nu doar Sintra și dealurile care se termină în Ocean ci, evident, și celelalte palate, castele și conace de care localitatea Sintra nu duce lipsă. La o privire, nu foarte atentă, poți să admiri și solidarul Castelo dos Mouros-Palatul Maur aflat și el pe o creastă deluroasă din apropiere, un alt obiectiv de vizitat în Sintra. Apoi, poți să te plimbi prin imensul parc, plin de flori, arbori și arbuști proveniți din fiecare “colț” al celuia ce a fost odată imperiul portughez.

Culorile și mai ales bogăția de stiluri arhitectonice ale Palácio Nacional da Pena-Palatului Național Pena din Sintra îți iau ochii și te conduc în lumea poveștilor, a copilăriei. Castelul Pena îți poate da senzația de prost gust, de prea încărcat, prea colorat, cu un amalgam de stiluri în care își fac loc cupolele, arcadele, basoreliefurile, punțile și crenelurile, ce mai, e prea…ca din povești. Dar senzația de kitsch începe să dispară când începi să-l vizitezi, să pășești prin camerele mici și mari, înșiruite, prin unghere și cotloane în care lumina cade atât cât trebuie, prin dormitoare și săli cu priveliști de vis.


Citeste mai mult: https://consilierturism.ro/destinatii/romantice/povestea-unui-palat-din-basmele-copilariei-palacio-da-pena-din-sintra/

DISTRIBUIȚI