DISTRIBUIȚI

În 1884, la 5 kilometri de orașul Anina, din județul Caraș-Severin de astăzi, la o altitudine de 640 de metri, începe construcția primului lac artificial din România. Lacul Buhui a fost construit pentru ca apa râului cu același nume, unul dintre cele mai lungi cursuri subterane din țara noastră, să fie oprită de un baraj.

După terminarea lucrărilor, barajul a ajuns la o înălțime de 60 de metri, un volum de apă de 500.000 m3. Rolul său era de a alimenta cu apă localitatea minieră Anina.

Lacul Buhui are o suprafață de 1,62 km2, ajunge până la o adâncime de 27 de metri, este primul lac de acumulare artificial amplasat pe calcare din România. După construcția lui se spune că a devenit unul dintre locurile preferate ale regelui Ferdinand I.

Lacului i se mai spune și „mica Veneței a Banatului” pentru că de-a lungul timpului au venit foarte mulți oameni să vâslească, pentru a se relaxa într-o plimbare cu barca pe apă.

Este asociat cu Veneția nu doar pentru numărul mare de bărci care sunt la sfârșit de săptămână pe lac, ci și datorită atmosferei romantice. Priveliștea este una de poveste datorită pădurii de brad și fag ce înconjoară lacul.

Sursa: https://identitatea.ro/povestea-celui-mai-vechi-lac-artificial/