DISTRIBUIȚI

Dumnezeul calatorilor mi-a dat ocazia, de-a lungul timpului, sa ma intalnesc cu Portugalia. Intai am cunoscut-o pe  fiica ei  cea mare, Lisabona, apoi m-am plimbat pe coastele ei insorite, mangaiate de prietenul meu, oceanul. Am scormonit prin oraselele-i pline de palate si flori si i-am calcat  pragul in muzee si biserici. Apoi m-am indragostit de mai indepartatele ei pamanturi din Atlantic, Madeira si Azore, dar, mai ales, am avut norocul de a-i  cunoaste oamenii. Ce au toate acestea in comun sau de ce sunt  lucruri speciale, va invit sa descoperiti in cele 10 motive pentru care va indemn sa porniti neaparat catre aceast minunat tarim: Portugalia!

Motivul 1 – Lisabona

Cu guleras de dantela fina si pantofiori cu toc, usor calcand pe azulejos frumos colorate, cu degetele impodobite cu inele de argint migalos faurite, invaluita in zambet misterios, Lisabona  m-a asteptat tarziu in noapte, promitandu-mi desavarsirea. In zilele in care am stat sau doar am trecut prin acest minunat loc, am intalnit tot ce mi-am imginat si mi-am dorit intr-o destinatie: arta, cultura, spectacole, arhitectura, muzee, istorie, plimbare, mancare, muzica, distractie.

Cartiere atat de diferite unul de altul, biserici uriase sau capele parca uitate de Dumnezeu, muzee cu lucrari de arta nepretuite sau centrale electrice transformate in muzee de arta contemporana, promenade de-a lungul Atlanticului unde poti admira turnuri ca din cartile de povesti, monumente ce iti vorbesc despre cutezanta si cotropire, sau manastiri unde dorm somnul de veci calatori ai lumii, tramvaie ale caror rosturi pot fi doar plimbarile sau urcarea unui deal si trecerea dintr-un cartier in altul, un lift care de fapt e mai mult o scena si o legenda, castele si strazi pavate nemuritor, fatade de ceramica colorata, pictata manual, ce spun povestea oamenilor care au locuit acolo.

Dar mai presus de toate, oamenii. Oamenii Lisabonei sunt mandri si fericiti ca traiesc in orasul lor, vorbesc cu drag despre el, ti se alatura in plimbari, iti explica ce vrei sa stii, iti zambesc  frumos, invitandu-te sa mai stai, sa mai vii. Lisabona este un oras care daca ti-a intrat in suflet, va ramane acolo pentru totdeauna!

Citește mai mult: https://www.sacalatorim.ro/portugalia-10motive/

DISTRIBUIȚI