DISTRIBUIȚI

Deși am pornit în explorarea Toscanei, nu ne-am putut abține să dăm o raită prin vecina Umbria, mai ales după ce ne-au dat târcoale câteva sugestii de nerefuzat. Așa că am pus pe listă înainte de a pleca la drum cascada din Marmore, pe care abia am încăput-o în programul super încărcat. La un moment dat am și renunțat la ideea de a mai ajunge acolo, însă nu am rezistat tentației și tot am dat o fugă. Și bine am făcut, pentru că un sentiment de enormă fericire ne-a cuprins când în față ni s-au așternut asemenea imagini.

Cascata delle Marmore este cea mai înaltă cascadă artificială din Europa, având cel mai înalt prag de cădere de 83 m. A fost creată de romani și sursa ei vine din râul Velino, trece prin lacul Piediluco din Marmore, după care se varsă în valea râului Nera. Chiar dacă nu este o cascadă naturală, Marmore atrage mulți turiști amatori de un peisaj grandios, motiv pentru care câteva ore pe zi este deschisă publicului la debitul ei maxim. În restul timpului, mare parte din râu este deviat spre centrala hidroelectrică Galleto de mai sus, iar din căderea învolburată de apă rămân doar niște firișoare line, cuminți și azurii – chiar și așa destul de atrăgătoare.

Povestea Cascadei Marmore

Pe vremea romanilor, râul Velino a fost lărgit considerabil și datorită mlaștinilor create exista un risc crescut de malarie. În anul 271 î.Hr., pentru a elimina această amenințare, consulul roman Manius Curius Dentatus a ordonat construcția unui canal care să dirijeze apa stătătoare către râpa din Marmore. În timp au mai fost construite câteva canale care să elimine problema inundărilor văii inferioare și pentru un control mai bun al apei, iar în prezent cascada este generatoare de electricitate. Și turiști!

Accesul pe poteci este permis toată ziua în timpul programului însă porțile cascadei sunt deschise doar în două intervale orare (doar atunci puteți admira debitul nebun al apei). Atenție, programul este diferit în funcție de luna în care vizităm.

Mai mult din noroc am nimerit cu puțin timp înainte ca debitul cascadei să fie redus, și efectul este spectaculos! După ce am luat biletele de intrare am mers în primul punct de belvedere, în stânga se desfășura un curcubeu deasupra văii Nera sub razele puternice de soare. În dreapta, cascada! Curând vedem niște indicatoare cu câteva posibilități de trasee în jurul cascadei, ce implică destul de multe scări (de pământ), însă dacă suntem înarmați cu încălțăminte cât de cât ok și mai ales entuziasm, este tot ce ne trebuie!

Citește mai mult despre cascada Marmore din Terni: https://www.ghiduri-turistice.info/ghid-turistic-pe-carari-din-umbria-cascada-marmore-din-terni

DISTRIBUIȚI