DISTRIBUIȚI

De-a lungul timpului, plimbându-mă prin ţară, m-am întrebat care e diferenţa între parcurile naţionale, parcurile naturale, rezervațiile științifice şi rezervaţiile naturale. În primul rând m-au interesat diferenţele ce privesc restricţiile pe care le au turiştii (dacă e voie să faci focul, dacă e voie să campezi etc.), ca să nu iau vreo amendă de la rangerii care patrulează în zonele astea. În al doilea rând, mi s-a părut important de ştiut încadrarea zonei vizitate pentru că, în funcţie de asta, acolo există ceva specific sau unic, de mare interes. Unele arii sunt delimitate tocmai pentru că în interiorul lor se află specii de animale sau plante rare care sunt protejate prin lege.

Parc Natural Buila Vanturarita

Și pentru că informațiile găsite pe internet nu sunt foarte clare în sensul ăsta, i-am contactat pe cei de la Romsilva pentru ca ei au în administrare ariile protejate din țară. Și mi-au răspuns. Prin urmare…

Parcurile naţionale

Parcurile naţionale sunt zone bine delimitate care au scopul de a proteja și conserva eșantioane reprezentative pentru spațiul respectiv. Zonele astea sunt protejate tocmai pentru că ele cuprind elemente naturale cu valoare deosebită. Parcurile se întind în general pe suprafeţe mari de teren iar în interiorul lor sunt permise doar activităţile tradiţionale practicate numai în comunităţile din zona parcului naţional. Parcurile naţionale pot fi vizitate şi se percepe o taxă (de obicei 5 lei) de vizitare pentru 7 zile, la intrările în trasee sau la principalele cabane.

Primul parc naţional de pe teritoriul României şi cel mai valoros din punct de vedere al biodiversităţii a fost înfiinţat în 1935 şi este Parcul Naţional Retezat.


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/aventura/parcurile-si-rezervatiile-protejate-din-romania.html

DISTRIBUIȚI