DISTRIBUIȚI

Vacanțele în care stau o săptămână cu burta la soare și mănânc de 5 ori la restaurantul hotelului nu sunt pentru mine. Chiar și atunci când stau 7 zile într-un hotel all inclusive, aleg destinații ofertante, care să-mi permită să plec dimineața și să mă întorc seara la hotel. Cred că unul dintre motivele pentru care Lisabona a fost aleasă a doua oară cea mai bună destinație pentru city break în 2013 – la World Travel Awards – este că e punctul de plecare într-o mulțime de one day trips.

O astfel de excursie de o zi (deși, zău că e păcat să nu rămâi peste noapte aici) e în Obidos, cel mai romantic sat medieval din Portugalia, după cum titrează Oficiul de Turism al Portugaliei.

Orașul cadou de nuntă

Probabil te întrebi, ca și mine, ce glumă e asta? Cum se poate ca cineva să primească un astfel de dar de nuntă. Și totuși, așa s-a întâmplat în anul 1282, când Regele Dinis i-a dăruit orașul Reginei Isabel de Aragon, în ziua nunții lor. Romantic, nu?

După părerea mea, Obidos e mai degrabă un sătuc medieval decât orășel dar dimensiunile reduse nu-i știrbesc defel farmecul. Te poți lesne pierde în labirintul de străduțe pietruite, cu case albe îndungate în galben sau albastru, îngrămădite unele în altele din lipsă de spațiu. Pe strada principală (Rua Direita), în căsuțele care par proaspăt renovate, se ascund tot felul de magazine de antichități, galerii de artă, baruri și cafenele, hoteluri sau case de oaspeți (pensiuni) și multe, foarte multe magazine de suveniruri. Așa se face că înainte de prânz strada devine neîncăpătoare pentru că autocarele cu turiști sosesc unul după altul, pline ochi și debarcă mulțimile înarmate cu camere foto. Dacă vrei să te bucuri în liniște de sat și să faci o ședință foto pe îndelete, încearcă să te trezești devreme sau să ajungi aici înainte de ora 10 dimineața.

În capătul străzii e Praca de Santa Maria, practic piața principală din Obidos, de unde se intră în cea mai mare și mai cunoascută biserică din sat – Igreja de Santa Maria. Aici Prințul Alfonso al V-lea s-a căsătorit cu verișoara lui, pe vremea când el avea 10 ani și ea 8. Dincolo de această informație cancanistică, biserica merită vizitată (intrarea este liberă) mai ales pentru că în interior e placată cu azulejos – bucățelele de faianță atât de populare în Portugalia.

Un hotel cât un castel

Obidos e, dincolo de un sătuc cochet și romantic, o localitate medievală. Asta înseamnă că e înconjurat de ziduri groase astfel încât viața întregului sat se desfășoară fără prea multe incidente, de sute de ani, în interiorul acestor ziduri. Castelul medieval a fost recuperat de rege de la mauri în 1148 și restaurat câteva sute de ani mai târziu, după un cutremur puternic, în 1755.

Partea cea mai interesantă e că nu poți vizita castelul  în interior pentru că în 1951 a fost restaurat și acum face parte din lanțul hotelurilor tradiționale, de lux și istorice numite Pousadas de Portugal. Așa că fie îți satisfaci curiozitatea, scoți 150 de euro pentru o noapte și te cazezi aici și plimbi ursul, adică faci o plimbare de aproximativ 2 ore pe zidurile castelului. Nu costă nimicși, în plus, ai parte de o priveliște minunată a întregului Obidos. Recomand să faci asta pe la apus.

Castelul-hotel e considerat a fi una dintre cele 7 minuni ale Portugaliei (așa cum e și Palatul Pena din Sintra) și e pe lista de așteptare pentru a intra în patrimoniul UNESCO.

Când e cel mai bine să vizitezi Obidos

Eu am fost pe la mijlocul lui septembrie și ziua era destul de cald dar seara îți cam îngheață nasul așa că ai grijă cum te îmbraci. Iarna cred că e destul de anost, mai ales că se și întunecă devreme. Oricum, deși e doar un sătuc până la urmă, nu duce lipsă de evenimente care să atragă turiștii.

De exemplu, în timpul Festivalului Medieval din luna iulie (Medieval Fair), pe străzile din Obidos umblă nestingherite vrăjitoare, cavaleri în armuri și se cântă și se dansează pe acordurile muzicii din Evul Mediu.

Nu știu ce legătură e între satul cu case albe și ciocolată, cert e că în fiecare an aici se organizează un Festival Internațional al Ciocolatei (anul ăsta între 14 martie și 6 aprilie), timp în care se sculptează în ciocolată, au loc tot felul de workshop-uri și, bineînțeles, se consumă kilograme întregi de dulce ciocolătos.

Dacă te încântă ideea unui Crăciun la Lisabona, să știi că Obidos are în fiecare an chiar și o Piață de Crăciun.

Una peste alta, în orice perioadă a anului ai veni, evită pe cât posibil weekendurile, când este foarte aglomerat și încearcă să faci excursia asta în timpul săptămânii.

Obidos nu e un sat obișnuit, unde localnicii să-și vadă în tihnă de treburile lor. Singurele momente de liniște sunt dimineața devreme, cât să ai timp să-ți savurezi micul dejun și cafeaua și seara, la cină, cu un pahar de vin bun. Cu toată agitația însă, portughezii de aici păreau bucuroși de oaspeți și mândri de viața lor de la țară, aproape la capăt de lume.


Citește mai mult: https://invacante.ro/obidos-orasul-cadou-de-nunta/

DISTRIBUIȚI