DISTRIBUIȚI

Totul a pornit de la un cuvânt scris cu greu cu creionul pe o hartă lucioasă de către castelanul de la Chateau Salavaux, într-o seară la cină, după ce l-am întrebat ce ne recomandă să vedem în zonă: Gruyères. Noroc că a scris numele pentru că nu înțelegeam deloc felul în care pronunța francezul. După o seară superbă în curtea castelului și un pahar de vin alb, am uitat complet de recomandare iar a doua zi am plecat la drum spre Lausanne, cu gândul să ne mai oprim pe drum dacă vedem ceva interesant. Ca toate lucrurile faine din viața asta, am ajuns în Gruyères din întâmplare de fapt când am ieșit greșit dintr-un sens giratoriu și continuând în necunoscut am văzut pe un indicator numele care ne suna cunoscut de undeva: Château de Gruyères –  castelul din cadrul orășelului medieval din interiorul unor ziduri de apărare construite pe un munte din sud-vestul Elveției. Gruyères este și numele unui tip de brânză foarte cunoscută în Elveția și toată Europa. Eh de aici îi vine numele!

Deși plecasem dimineața de la castelul Salavaux pe răcoare cu pantaloni, teneși și un hanorac, când am ajuns la Gruyères, era extrem de cald, o adevărată zi toridă de iulie. Pe bancheta din spate a mașinii am trecut la rochiță și sandale și am pornit din parcare pe poteca amenajată ce urcă spre castel. Cerul era albastru puternic, munți din jur aveau o verdeață proaspătă de mai, se auzeau tălănguțele vacilor și ale oilor ce pășteau lângă castel. Pe scurt, se anunța a fi o zi minunată.

Despre castel

Château de Gruyères a fost construit în secolul 13 și se află în micul oraș medieval cu același nume, în cantonul Fribourg. Este unul dintre cele mai faimoase castele din Elveția și cel mai frumos pe care l-am văzut eu până acum în călătoriile mele. Fortăreața se află pe vârful unul deal și este înconjurată de munți iar în zilele însorite, așa cum am avut eu noroc să prind, priveliștea este pur și simplu minunată. Castelul are o istorie lungă și îți recomand să iei parte la proiecția 3D ca să o înțelegi mai bine. După ce a trecut prin mâinile mai multor conți și familii faimoase din istoria țării, château-ul și-a deschis porțile pentru public în 1938 iar astăzi îi trec pragul o mulțime de turiști din toate colțurile lumii. E un loc turistic, fără doar și poate, dar aerul medieval e conservat frumos și poți petrece o zi aici, de dimineață până seara, fără să te plictisești. Încă poți să mai vezi pe alei locurile în care se măcinau pe vremuri grânele, poți să mănânci în restaurante ce ocupă fostele grajduri ale castelului. Mai mult de atât, dacă te cazezi în zonă, poți să mergi pe diverse trasee de hiking ce pornesc din Gruyères.

Castelul Gruyères este deschis zilnic de la 9 la 18 în perioada aprilie-octombrie sau de la 10 la 17 în perioada noiembrie-martie. Pe un fluturaș primit scria că vizita durează aproximativ o oră dar noi am stat aproape o zi întreagă în interiorul castelului. Probabil că ora respectivă se referă la muzeu dar chiar și acolo am explorat mai mult.

Cât costă biletul de intrare în Castel. Să ne înțelegem, Gruyères este un mic orășel aflat în interiorul zidurilor castelului. Nu costă nimic ca să intri și să te plimbi pe aleile sale, să te bucuri de priveliște, să faci cumpărături ori să lenevești la vreo cafenea sau restaurant. Vizita la muzeul din cadrul castelului costă însă 12 franci pentru adulți, 8 franci pentru studenți și pensionari, 4 franci pentru copiii de 6-15 ani. Familiile formate din 2 adulți și 3 copii sub 16 ani plătesc un singur bilet de 25 de franci iar piticii sub 6 ani au gratuitate.


Read more: https://www.travelgirls.ro/ghid-de-calatorie/hoteluri-in-care-am-stat-ghid-de-calatorie/vacanta-in-castel-chateau-gruyeres-elvetia.html

DISTRIBUIȚI