DISTRIBUIȚI

O excursie în New York este o experiență greu de egalat. Cu atracții turistice faimoase precum Times Square, Central Park sau Empire State Building, New York oferă mai multe lucruri de văzut, făcut și gustat decât orice alt loc de pe glob. Fiecare dintre cele cinci cartiere ale orașului are o sumedenie de destinații de neratat, restaurante minunate, evenimente culturale și activități incitante. Dar, dacă nu ai o viață întreagă la dispoziție să explorez fiecare colț din această metropolă fascinantă (deși nici măcar o viață întreagă nu ar fi suficient pentru asta), iară 12 atracții turistice incredibile din New York pe care nu trebuie să le ratezi.

Statuia Libertății

Statuia Libertății este simbolul Americii și una dintre cele mai faimoase locuri din lume. Statuia a fost un cadou din partea Franței, fiind realizată în 1886. Este cea mai mare statuie din lume cu o înălțime de 46 de metri. Curioșii pot „intra” în statuie, iar din coroana figurii poți admira unele dintre cele mai frumoase panorame peste Manhattan. Dacă vrei să admiri Statuia Libertății în toată splendoarea sa trebuie să vizitezi Battery Park, în vârful sudic al cartierului Manhattan. De aici poți să iei și feribotul spre Ellis Island și iconica statuie.

statuia_libertatii

Times Square

Times Square este un alt loc extrem de popular care a devenit unul dintre principalele simboluri ale metropolei New York. Numit inițial Longacre Square, Times Square a fost redenumit în 1904 după turnul New York Times. Ziarul a început să posteze titlurile zilei pe afișajul mobil din această piață enormă în 1928, fiind la acea vreme primul afișaj de acest fel din lume. Deși în timpul Marii Depresii, Times Square a căzut în ruină, la mijlocul secolului trecut orașul a fost curățat, iar marile corporații precum Disney au fost invitate să-și construiască sediile aici. Astăzi, Times Square este un adevărat spectacol de culoare și lumini, cu o multitudine de magazine, teatre și restaurante, toate puse în umbră de panourile gigantice cu reclame.

times_square

Empire State Building

Chiar dacă New York este orașul zgârie-norilor, un singur turn este simbolul orizontului acestei metropole – Empire State Building. Aflat la intersecția dintre Fifth Avenue și West Street 34, Empire State Building are 381 metri înălțime și 102 etaje, fiind a doua cea mai înaltă clădire din New York după One World Trade Center. Acest zgârie-nor a fost inaugurat în 1931, iar în vârful său se află două platforme de observație, la etajul 86 și etajul 102. În zilele senine, de la observatorul de la etajul 102 poți vedea până la 130 de kilometri distanță în statele vecine.

empire_state_building

Central Park

Central Park este cel mai faimos parc din lume și locul de joacă al newyorkezi-lor. Acest parc gigant face ca New York-ul să nu fie doar o „junglă de beton”, ci un oraș vibrant și plin de viață. Central Park se mândrește cu sute de atracții și evenimente, precum Central Park Zoo, Strawberry Fields sau lacul uriaș care iarna se transformă în patinoar, iar vara poți să te plimbi cu barca.

central_park

Broadway

Nu se poate să pleci din New York fără să mergi măcar la un show de pe Broadway. Faimosul bulevard este „hotspot-ul” teatrului american. Termenul „teatrul Broadway” înseamnă, de fapt, mai multe teatre care se află pe acest bulevard, dar și pe străzile din jur. Cele mai faimoase teatre de pe Broadway sunt Shubert și Booth, ambele aflate pe Shubert Alley. Majoritatea spectacolelor care se pun în scenă pe Broadway se bucură de succes uriaș, dar și de o mulțime de spectatori, așa că va trebui să-ți cumperi bilete cu multe săptămâni înainte. Tot pe Broadway nu trebuie să ratezi nici restaurantul Sardi’s, locul de întâlnire al multor actori.

times_square

Catedrala St. Patrick

Catedrala St. Patrick este cea mai faimoasă catedrală din New York, dar și cel mai frumos exemplu de arhitectură gotică din „the Big Apple”. Superba clădire are o fațadă intricată din marmură și turle de peste 100 de metri înălțime, iar în interior se află o orgă uriașă, vitralii colorate, un baldachin din bronz și o superbă statuie Pieta. Catedrala St. Patrick a fost construită în 1879, astăzi fiind unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din New York.

st_patrick

Brooklyn Bridge

Brooklyn Bridge, finalizat în 1883, a fost primul pod din lume realizat din oțel și leagă cele mai faimoase cartiere din New York, Manhattanși Brooklyn, peste East River. Podul a devenit rapid un simbol al Statelor Unite ale Americii, care a inspirat generații întregi de artiști. De pe Brooklyn Bridge vei putea admira și cele mai impresionante panorame peste zgârie-norii din Manhattan, iar în sud poți vedea Governors Island și Statuia Libertății. Pentru a admira podul în sine nu trebuie decât să faci o plimbare pe Brooklyn Promenade, de unde vei fi, din nou, răsplătit cu peisaje de vis.

brooklyn_bridge

One World Observatory

Deși One World Observatory ocupă etajele 100-102 ale celei mai înalte clădiri din emisfera vestică, One World Trade Center, poți ajunge la această platformă de observație în doar 60 de secunde datorită liftului numit „Sky Pod”. În timpul turului interactiv al One World Observatory, curioșii pot vedea mai întâi o parte din temelia acestei clădiri și anume Turnurile Gemene care au fost doborâte în 2001. Apoi vizitatorii sunt luați pe sus în liftul futurist ce are ecrane pe tot peretele pe care apar imagini cu istoria orașului și a clădirii. Odată ajunși în vârf, vizitatorii sunt uimiți de panoramele de 360 de grade peste întregul Manhattan.

one_world_observatory

Metropolitan Museum of Art

Metropolitan Museum of Art sau Muzeul Metropolitan de Artă est cunoscut de localnici și sub numele de „The Met”. Acest muzeu uriaș se mândrește cu peste 2 milioane de opere de artă, printre cele mai populare colecții fiind cea de arte decorative, armură și arme, costume, artă egipteană, instrumente muzicale și fotografii. În nordul catierului Manhattan se află The Cloisers, o subdiviziune a Muzeului Metropolitan de Artă ce se axează pe arta și arhitectura medievală din Europa.

muzeul_metropolitan_de_arta

Rockefeller Center

Rockefeller Center este un enorm centru comercial și de entertainement chiar în inima Manahttan-ului. Iconica clădire găzduiește mai multe posturi de televiziune și radio naționale, iar în fața gigantului de oțel se află un patinoar, care este cel mai popular loc din New York în timpul iernii. De Crăciun, un brad enorm se înalță lângă Rockefeller Center, nu departe de sculptura lui Atlas. Centrul conține o sumedenie de magazine, restaurante și o platformă de observație. Structura cea mai faimoasă este turnul de 70 de etaje de unde poți admira panorame minunate peste centrul New York-ului.

rockefeller_center

Clădirea Chrysler

Printre mulțimea de giganți de oțel și sticlă ce domină orizontul New York-ului, clădirea Chrysler este una dintre cele mai recognoscibile. Deși nu a fost niciodată ocupată de constructorul de mașini omonim, această clădire Art Deco continuă să fie asociată cu compania auto Chrysler. Turla sa seamănă cu grilajul unui radiator de mașină, având o serie de geamuri triunghiulare, iar capetele de balaur ce ornează exteriorul seamănă cu figurinele ce se află pe capota mașinilor Chrysler. Ridicată în 1929, clădirea Chrysler a fost doar pentru scurt timp cea mai înaltă clădire, dar va rămâne întotdeauna paradigma arhitecturii Art Deco.

chrysler-building

Chinatown

Fă o plimbare la sud de Broome Street și la est de Lafayette Street și vei avea impresia că ai ajuns pe un alt continent. În Chinatown, Grand Street și Mot Street sunt mărginite cu standuri ce vând alimente exotice precum țipari vii, lubenițe pătrate și rambutan păros, în timp ce Canal Street strălucește cu magazine de bijuterii și cadouri. În Chinatown vei găsi cele mai bune restaurante din New York, ce reprezintă gastronomia a tuturor provinciilor din China și Hong Kong, plus restaurante indoneziene, thailandeze, malaeziene și vietnameze. Chinatown este cea mai mare comunitate asiatică din New York, ce continuă să se dezvolte și să se amestece cu Little Italy și Lower Est Side aflate în apropiere.

chinatown

 

sursa: http://www.ghiduri-turistice.info/ghid-turistic-new-york-intro-saptamana-12-atractii-turistice-minunate-pe-care-trebuie-sa-le-vezi

DISTRIBUIȚI