DISTRIBUIȚI

Unii spun ca Nagorno Karabakh este o enclava in teritoriul Azerbaijanului, adica o unitate administrativ teritoriala inconjurata de teritoriul unui alt stat. In acest moment in intreaga lume exista mai multe enclave, unele fiind state independente, recunoscute la nivel international, altele nu. Karabakh-ul sau Artshak (cum este numit de nativii armeni) ar fi una dintre cele nerecunoscute.

Ca sa fiu exact, este recunoscuta doar de trei state care la randul lor nu sunt recunoscute la nivel international: Abkhazia, Ossetia de Sud si Transnistria. Unii nu considera Karabakh-ul o enclava atata timp cat are granita cu Armenia. E greu de spus care este adevarul. Din toate hartile pe care le-am gasit, intre Karabakh si Armenia nu exista frontiera comuna desi asta este doar in teorie. In practica… exista. De ce nu recunoaste oficial si Armenia acest teritoriu ca si “tara” va veti intreba. Pentru ca sunt “multumiti” cu situatia de facto: aceeasi limba, aceeasi moneda, aceeasi armata, etc. Si nu in cele din urma… Azerbaijanul este prea puternic.

Zona este populata majoritar de armeni din cele mai vechi timpuri dar disputa intre Armenia si Azerbaijan a inceput odata cu dobandirea independentei celor doua in 1918. In 1923 a fost creata Regiunea Autonoma Nagorno Karabakh in cadrul Uniunii Sovietice sub jurisdictia Azerbaijanului. Odata cu caderea URSS, in Karabakh a fost organizat un referendum in urma caruia a fost proclamata independenta. Abia atunci a izucnit conflictul armat (1991) intre Armenia si Azerbaidjan care a durat oficial pana in 1994. Neoficial el dureaza si azi. Teritoriul este considerat de catre Natiunile Unite si US Army ca fiind zona cu cele mai multe mine ramase active din intreg spatiul Uniunii Sovietice, numarul lor fiind estimat la 100.000. Au existat nenumarate discutii si intalniri referitoare la autonomia, respectiv recunoasterea Karabakh-ului insa pana acum nu s-au concretizat. Cert este ca Armenia ofera tot suportul, ca moneda folosita este cea armeneasca, ca se vorbeste limba armeana dar peste tot se vad influentele de ordin arab ale azerilor. Este cert ca istoric zona a fost si este una armeneasca, exista milioane de dovezi din acest punct de vedere. Karabakh este traducerea turca a numelui persan al zonei Bagh e Siah (gradina neagra).

Prietenul meu Vardan, fost corespondent CNN, armean din Yerevan mi-a explicat pe scurt situatia: in ultimii ani de existenta ai Imperiului Otoman, turcii au incercat sa isi extinda influenta inspre est deoarece in vest era imposibil. Astfel actualele zone azere au fost populate masiv cu turci iar aceasta zona armeneasca a fost anexata statului azer. Apoi influenta zonei a fost preluata de sovietici iar in 1921 Stalin a hotarat ca zona sa fie anexata Azerbaijanului primul rand datorita santajului facut de azeri care detineau mari rezerve petroliere. Astfel Artsaku-ul a devenit cea mai mare zona crestina in interiorul unui stat musulman fiind apoi timp de 70 de ani supus unor presiuni fantastice din partea regimului de la Baku care nu isi dorea decat sa elimine o majoritate armeana crestina si sa o inlocuiasca cu una musulmana.

Dupa ultimele estimari populatia Karabakh-ului este de 160.000, 95% fiind armeni, marea lor majoritate apartinand de Biserica Apostolica Armeneasca. Era si inca este nevoie de viza pentru a intra in Karabakh. Trebuie stiut ca Azerbaijanul nu permite intrarea in tara turistilor care au in pasaport o viza de Karabakh dar am constatat ca  autoritatile din Karabakh nu mai pun stampila / viza in pasaport ci anexeaza o hartie prin care certifica ca detii o viza. La intrarea in tara completezi un formular, primesti hartiuta cu viza (e optiunea fiecaruia daca si-o lipeste in pasaport au ba) si inca o foaie cu ceva inscrisuri. Nu se plateste nimic. Ca sa iesi din tara trebuie sa prezinti respectiva hartie.

Citeste mai mult: https://www.sacalatorim.ro/nagorno-karabakh/

DISTRIBUIȚI