DISTRIBUIȚI

Marrakech e capitala turismului marocan, fără să fie și capitala țării. E, poate, primul loc care îți vine în minte când te gândești la o vacanță în Maroc, e unul dintre cele mai vii, mai colorate, mai intense orașe. E, poate, singurul oraș în care am simțit din plin că sunt în Maroc. Valul de agitație, cocktailul de mirosuri înțepătoare, insisența vânzătorilor din bazar și tocmeala până la epuizare, zecile de tarabe cu mâncare stradală combinate cu luxul grădinilor, al riadurilor, cu mirosul delicat al apei de flori de portocal și obiectivele UNESCO, fac ca Marrakech să nu aibă decât două opțiuni: ori îl iubești, ori îl urăști.

Am bătut Marocul în lung și-n lat timp de 6 zile și mi se părea că ceva e în neregulă. Nu văzusem decât punctual mizerie pe străzi, mirosuri dubioase nu simțisem, orașele în care am stat peste noapte erau liniștite și sigure – nu mă lovisem cu nimic din ce trâmbițau unii și alții pe bloguri de călătorii, în ghiduri turistice, pe TripAdvisor. Apoi, într-o după-amiază, am ajuns în Marrakech și ne-am dat jos din autocar în inima medinei. Haos! Poluare de nu reușeam să scoatem mai repede eșarfele din geantă! Haos! Scutere și motociclete – zeci, sute pe minut, care veneau din toate direcțiile! Măgari, căruțe, hamali, mașini care claxonează! Mizerie pe străzi, maghernițe care vindeau mâncare lângă magazine cu look european. Haos! În sfârșit eram în Maroc, Marocul la care visasem atâta timp!

Mi-am dat seama din primele minute că în Marrakech nu e loc de cale de mijloc. Dincolo de străzile împuțite și de norul gri-albăstrui care plutește la o jumătate de metru de asfalt (din cauza gazelor de eșapament de la miile de scutere și motociclete) sunt riadurile luxuriante, unde miroase a trandafiri și a flori de portocal. Lângă cofetăriile cu torturi apetisante în vitrine sunt vânzătorii ambulanți care vând ecleruri de cine știe când, întinse pe o bucată de ziar uleioasă și mizerabilă. În timp ce bărbații lenevesc în gașcă la cafenele și tea houses și le curg balele după turistele care n-au înțeles că în țara asta trebuie să te acoperi cât mai mult ca să-ți fie bine, femeile marocane conduc mașinile, motocicletele, scuterele – de multe ori cu copiii după ele. În fine, în timp ce pe străzile din medina simți pericolul la fiecare pas, în partea nouă a orașului parcă ești în cu totul alt loc.


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/maroc-marrakech-ori-il-iubesti-ori-il-urasti.html