DISTRIBUIȚI

Rozul pastelat al lacului de pe o insula aproape neatinsa de activitatea omeneasca este inconjurat de mister

Vazuta din cer, suprafata roz pal a izolatului lac Hillier pare glazura de pe o prajitura lunguiata. Lacul coloreaza intr-o nuanta neasteptata zona cu padure deasa din extremitatea insulei Middle, una dintre cele peste 100 ale Arhipelargului Recherche, aflat in largul coastei sudice a Australiei de Vest.

6ngvenh

Lacul putin adanc, de aproximativ 600 m in diametru, pare a fi decorul unei povesti, negasindu-si locul in marea zbuciumata. Marginit de depuneri albe de sare si inconjurat de paduri verzi de eucalipti si arbori de hartie, lacul e separat de apele albastre ale oceanului printr-o fasie ingusta de nisip alb.

In 1950, o echipa de specialisti a studiat apele roz si sarate ale lacului, asteptandu-se sa gaseasca aici alge de tipul Dunaliella salina. In apa cu continut ridicat de sare, aceasta produce un pigment rosu, care confera nuanta roz a altor lacuri din Australia, precum cel aflat in apropiere de orasul Esperance, pe continent. In lacul Hillier nu exista insa aceasta alga, iar cauzele culorii sale roz raman un mister.

pink-lake-1

Prima mentionare a lacului roz de pe insula Middle dateaza din anul 1802, cand Matthew Flinders, un navigator si hidrograf britanic, a acostat aici in drum spre Sydney. Au urmat cateva scurte intreprinderi comerciale, intre anii 1820 si 1840, aici stabilindu-se vanatori de foci si de balene, iar la inceputul secolului XX din apele lacului s-a inceput extragerea sarii. Exploatarea acesteia a incetat dupa numai sase ani, iar de atunci insula si lacul ei roz sunt netulburate.

pink-lake-7

PATA DE CULOARE: Lacul Hillier este o enigma printre lacurile roz ale Australiei

 

Sursa: http://www.dunarea-albastra.ro/websitero/Stiati-ca-/Lacul-Hillier/

DISTRIBUIȚI