DISTRIBUIȚI

Una dintre destinaţiile favorite la nivel global pentru petrecerea „săptămânii(lor) de miere”, Jamaica nu trebuie însă confundată cu vreo escapadă extravagantă gen Bora-Bora! Dacă eviţi perioada de high-season (mijlocul lui decembrie – mijlocul lui aprilie), poţi să te bucuri de un sejur de vis la 1400 de dolari de persoană care cuprinde atât biletul de avion pe ruta Frankfurt sau Amsterdam – Montego Bay, cât şi cazarea all-inclusive la un hotel de 5 stele de talia lui Gran Bahia, momentan cel mai mare din Ochos Rios! În plus, dai din buzunar doar pentru ruta Bucureşti – Frankfurt / Amsterdam în funcţie de linia aeriană aleasă! Şi, fireşte, pentru călătoriile pe care vrei să le întreprinzi la diferite puncte de atracţie must-see din insulă, precum Nine Miles, locul de naştere al lui Bob Marley şi Negril, staţiunea cu cel mai frumos apus de soare din Jamaica şi nu numai!

Oricat de blasfemic ar suna, adevarul este acesta: Jamaica, „tara lemnului si a apei” in traducere libera, este in egala masura un taram al fagaduintei, un Canaan si o Golgota. Cine are ochi de vazut, sa vada! Doar nu intamplator, sloganul brandului de tara suna in felul următor: „Jamaica, once you go, you know”! Dar mai presus de orice exprimari de marketing, troneaza o vorba aflata in iambi de reggae pe buzele oricarui rastaman: „One love, out of many”!

Si ca sa faca apoplexie si combustie sfintii Macarie, Nectarie si Habotnicie, o sa-mi ilustrez metafora iconoclasta. Da, Bob Marley este pentru jamaicani si pentru toata suflarea rastafariana din Africa pana in America un Hristos modern, asa cum Gandhi este pentru aproape un miliard si jumatate de hindusi de pretutindeni. Sau cum este Che Guevara pentru milioane de cubanezi, venezueleni si de tineri precum si de adulti cu sufletul tanar, liber, frumos si indraznet care cred intr-o lume mai buna dincolo de clisee si ipocrizia lui „political correctness”, fie si atunci cand isi traiesc boemia in locuri profane precum Vama Veche, asa cum inca mai era ea acum vreo sapte ani!

Da, Bob Marley a luptat sa-si scoata poporul din robie. Din robia asupritorilor, din robia ignorantei, a urii si a pacatului! Da, Bob Marley a propovaduit iubirea neconditionata fata de aproapele sau! Da, Bob Marley era sa se jertfeasca aidoma unui martir, doar ca un atentat asupra sa i-a provocat numai rani grave, crutandu-i la limita viata! Avea sa mai traiasca doar cativa ani pana cand o maladie necrutatoare l-a transformat in icoana! Iar de curand a iesit un alt adevar la iveala. Cu opt luni inainte de a parasi aceasta lume, Bob Marley s-a convertit la crestinism, marturisindu-l pe Iisus Hristos drept Mantuitorul sau. Astfel ca licenta din primul paragraf are acoperire macar la nivel metaforic! Cel mai cunoscut simbol al rastafarianismului* se intalneste cu simbolul suprem al crestinismului intr-o armonie totala! Iar o calatorie in Jamaica mai bine n-o faci, daca nu treci pe la locul unde a inceput legenda lui Bob Marley!

Acest lider spiritual, profet, cantaret, poet, fotbalist, rebel politic, pacificator, care a reusit pentru prima si unica oara in istoria Jamaicai sa concilieze ireconciliabilul, si anume cele doua partide politice rivale care nu de putine ori au apelat la crime in masa pentru a-si impune punctele de vedere, acest lider fascineaza inca milioane de oameni de pe toate continentele la 30 de ani de la moartea sa. Si in cazul sau chiar ca vorbim exclusiv de o moarte fizica, pentru ca mitul lui Bob Marley e unul dintre cele mai puternice din imaginarul colectiv universal. Inutil de spus ca inca vinde. Si vinde atat de bine, incat este considerat unul dintre cele mai tari branduri muzicale globale post-mortem alaturi de Elvis si Kurt Cobain.

Si daca tot te-ai hotarat sa bati drumul pana in paradisul plin de contraste numit Jamaica, poti sa explorezi povestea copilului deopotriva teribil si tragic al Jamaicai intr-un loc numit Nine Miles, St. Ann! Acolo, cei mai neconventionali ghizi locali pe care i-ai vazut in viata ta iti vor povesti – mai bine spus iti vor canta – odiseea continua a fiului locului. Si la doua-trei fraze vor rosti cu vocea lor mieroasa, ca pe un refren, trei cuvinte magice: “Bob lives, mon”!

Mai bine ne continuam drumul prin aceasta tara cat patru judete de la noi! In Jamaica, destinatia de vis pentru amatorii de vacante exotice este Ochos Rios! Si ce poate fi mai frumos decat sa te prajesti la soarele caraibean pe o plaja paradisiaca unde rasuna o data pe ora „No woman, no cry”! „Cele opt rauri”, desi, in fapt, sunt doar sapte, reprezinta un mega-resort aflat in nordul insulitei Jamaica, adevarat magnet pentru milioane de turisti veniti anual din toate colturile globului.

Planificarea unei calatorii incepe cu demersul obtinerii vizei! Desi apartine marii familii continentale numite Commonwealth, sa nu te astepti sa obtii vreun picior de viza pe la ambasadele Marii Britanii sau Australiei, de exemplu. Totul e mult mai simplu! In avion, cam cu o ora inainte de decolare (dintre cele 11 pe care le zbori cu un Transatlantic gigantic), ti se inmaneaza un formular pe care tu il completezi cu maxima sinceritate in sensul ca daca tainuiesti faptul ca ai prea multe mii de dolari in plus in portofel sau prin bagaj s-ar putea sa intri in vizorul CIA pentru intentii dubioase de a vizita Jamaica!

Odata aterizat pe aeroportul din Montego Bay, stai la una dintre cozile lungi formate din sute de turisti de toate natiile, achiti cei 20 de dolari si – pac – devii jamaican flotant cu acte-n regula pentru o saptamana sau doua, in functie de sejurul tau!


Read more: https://www.sacalatorim.ro/jamaica-splendoare-in-iarba-si-dincolo-de-ea/

DISTRIBUIȚI