DISTRIBUIȚI

Unul dintre cele mai fascinante orașe din Europa…, dar și din Asia, Istanbul este produsul a secole de istorie, culturi și războaie. Povestea acestei metropole a început în urmă cu mai bine de un mileniu, când purta numele de Constantinopol. De-a lungul timpului o mulțime de civilizații și-au lăsat amprenta pe acest oraș, ce încalecă cele două maluri al Bosforului, precum și granița dintre cele două continente.

Dar, asta nu înseamnă că Istanbul nu este un oraș modern, care și-a păstrat cu sfințenie tradițiile și cutumele prin moscheile, bazilicile, catedralele și bazarurile sale. Un amestec spectaculos de est și vest, cel mai mare oraș din Turcia se mândrește cu o aură uluitoare și cu un șarm care va fermeca chiar și cel mai pretențios turist. Dacă plănuiești să petreci câteva zile în această metropolă superbă, iată câteva locuri din Istanbul pe care nu trebuie să le ratezi.

Palatul Topkapi

Construit în secolul al XV-lea de către Mehmet Cuceritorul, Palatul Topkapi a fost reședința sultanilor otomani timp de patru secole. Acest complex vast este un adevărat spectacol de artă islamică cu o serie de curți interioare mărginite cu mozaicuri intricate, cu nenumărate încăperi somptuos decorate și o mulțime de turnuri și turnulețe. Printre cele mai frumoase încăperi este haremul, unde concubinele sultanului și copii acestora își petreceau timpul, și Camera Consiliului Imperial, cu decorații impresionante. Tot în Palatul Topkapi se află relicvele profetului Mohamed, precum și trezoreria imperială unde vei rămâne cu gura căscată la o multitudine de bijuterii, obiecte din aur și pietre prețioase. Palatul Topkapi este unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Turcia.

Hagia Sophia

Cunoscută și sub numele de Catedrala Sf. Sofia din Constantinopol, Hagia Sophia, construită în anul 537, este capodopera împăratului bizantin Iustinian și dovada bogăției și abilităților tehnice ale vechiului imperiu. Potrivit tradiției, zona din jurul tronului împăratului din această biserică era considerată centrul lumii. După ce otomanii au cucerit Constantinopolul, somptuoasa biserică a fost transformată în moschee, iar în secolul XX clădirea a fost din nou transformată, de această dată în muzeu. Astăzi, Hagia Sophia este una dintre cele mai îndrăgite atracții turistice din Turcia, unde curioșii pot admira o serie de mozaicuri superbe.

Cisterna Basilică

Una dintre cele mai surprinzătoare obiective turistice din Istanbul, Cisterna Basilică este o sală enormă ce seamănă cu un palat, aflată în subteran. Sala este susținută de 336 coloane așezate în 12 rânduri, aici fiind păstrat stocul de apă al împăraților bizantini. Proiectul pentru acest complex a fost început de Constantin cel Mare, dar a fost finalizat de împăratul Iustinian în secolul VI. Majoritatea colonadelor au fost realizate din piatra altor structuri de la acea vreme, iar cea mai populară coloană este cea cunoscută sub numele de pietrele Medusei, cu sculpturi ale ființei mitologice cu șerpi în loc de păr. Cunoscută și sub numele de „Palatul scufundat”, Cisterna Basilică este un obiectiv de neratat în Istanbul. Nimic nu se compară cu experiența de a te plimba printre uriașele coloane, frumos iluminate, în timp ce auzi susurul apei în jurul tău.

Read more: https://www.ghiduri-turistice.info/ghid-turistic-istanbul-in-3-zile-10-atractii-turistice-pe-care-sa-le-vezi

DISTRIBUIȚI