DISTRIBUIȚI

Este pentru prima data cand, cu sfiiala, incerc sa scriu ceva despre India. Mi se pare ca sunt prea mici si prea neincapatoare cuvintele, oricat de mult as vrea sa le aleg pe cele potrivite sau mestesugite. Un loc, o lume,o natiune care nu se dau dezvaluite cu una, cu doua, calatorului si cu atat mai putin condeiului. O experienta care m-a marcat pe viata.

O tara controversata, cum nu e alta in lume. O religie care a influentat istoria omenirii, o cultura care probabil nu va disparea niciodata , un popor atat de sarac incat lupta pentru supravietuire  e  chiar viata insasi, un loc atat de vast incat te pierzi numai gandindu-te ca vei pleca intr-acolo. Si totusi, va voi infatisa ochilor si spiritului, mai ales, 10 dintre nenumaratele motive pentru care  eu consider ca ar trebui sa faceti macar o calatorie in India.

Motivul  1 – “Planeta India”

„India este leaganul omenirii, locul de nastere al vorbirii, mama istoriei, bunica legendei, strabunica traditiei”, spunea Mark Twain.

Odata ajunsi in India, te vei trezi ca tot ce stii tu despre viata este sters cu buretele. Toate sistemele tale de referinta vor trebui resetate. Toate lucrurile banale care fac parte din viata cotidiana vor fi disparut.

Aici, in India, totul este altfel. La alta scara. O planeta in sine, cu legile si ritmul ei, pentru care sigur nu ai fost destul de pregatit, oricat de temeinic ti-ai fi facut temele! O lume a unor alte culori, o lume a altor sunete, a altor obiceiuri, a altei filozofii, a altor mirosuri. O planeta pe care ai aterizat cu vrerea ta dar in care fie ai sanse sa te pierzi definitiv si sa o urasti iremediabil, fie sa te intorci la nesfarsit, daca esti printre cei alesi sa o inteleaga.

Poate ca vei fi intransigent si aspru atunci cand vei vedea saracia sau mizeria. Poate ca vei fi intelept si nu vei judeca lucrurile cu masura cunoasterii tale. Poate nu vei suporta mirosul de curry si vei rabda de foame. Dar poate ca, privind imprejur la cei ce se multumesc cu un bol de orez, vei realiza ca mancarea este facuta intai pentru a te hrani si abia apoi pentru a te bucura de ea.Si poate ca, odata reintors acasa, in civilizatia ta comoda, care iti monitorizeaza orice miscare,te vei gandi de doua ori inainte de a arunca mancarea la gunoi.

Pe Planeta India vei vedea pauni multicolori plimbandu-se tantosi la marginea lanurilor de orez, uitandu-se condescenti la tine.Vei calatori cu masini decorate cu mii de flori si cu aerul conditionat dat la maximum prin locuri ce ti se infatiseaza sub forma de vise, vei vedea  10 copii intr-o curte de templu, asezati pe o patura in jurul unui invatator cu hainele uzate si cu picioarele goale, caruia ii sorb cuvintele cand acesta le povesteste despre lumea mare. Iar cand e sarbatoare, vei vedea cum gospodina casei pregateste amestecul zilnic de garam masala si il pune in oala cu mancare, din care scoate prima portie pe care o pastreaza pana la sfarsitul zilei pentru un musafir care s-ar putea sa-i treaca pragul.

Si te intreb atunci, cu un zambet in coltul gurii, te pornesti la drum ?

Motivul 2 – Taj Mahal

O lacrima pe obrazul timpului, asa a spus Tagore, poetul si filozoful Indiei, despre Taj Mahal.

Simbol al Indiei spirituale, tribut al povestilor ei neverosimile, punct de echilibru ale hoardelor de turisti din toata lumea dar si a indienilor romantici, Taj Mahalul este locul unde o poveste de iubire a fost scrisa in piatra, cu arabescuri delicat cioplite si milioane de  pietre semipretioase.Este locul in care te opresti o clipa sa te gandesti careia dintre iubirile din viata ta i-ai ridicat Taj Mahalul  din sufletul tau, locul in care daca inca nu ai iubit cu adevarat, vei afla ca  te asteapta o iubire speciala, pitita pe undeva, in lumea mare!


Citeste mai mult: https://www.sacalatorim.ro/india-10-motive/

DISTRIBUIȚI