DISTRIBUIȚI

Pe prim balerinul Valentin Stoica îl ştiţi de pe scena Operei Naţionale. Ei bine, astăzi el este gazda noastră din Taipei. De un an, artistul şi-a schimbat total viaţa şi s-a mutat în capitala Taiwanului.

În acest moment este profesor la Universitatea din Taipei. „Este un loc în care flora şi fauna subtropicală îţi fură ochii, la fel şi mâncărurile din peşte şi fructe de mare. 

La fel şi cultul tratamentelor de spa şi masaj fără de care ritmul cotidian al localnicilor ar avea de suferit, străzile înguste aflate în suburbiile oraşului garnisite şi sufocate de un spirit mercantil supranumitele “Night Marcheturi” unde îşi găsesc locul tot felul de atracţii pentru turişti, începând de la animale, mâncăruri tradiţionale, obiecte de artizanat şi de cult, locuri necuviincioase.”

Încă de la început am privit Taipeiul ca un loc de contrast comparativ cu locul meu natal dar şi cu Europa; aglomeraţia ritmului de viaţă, comunicarea, limbajul, expresia feţelor şi nu în ultimul rând comportamentul celor de acolo m-au marcat încă de la primul contact cu aceştia. Există o amabilitate şi o formă de întâmpinare specifică lumii asiatice.

Pot spune aşadar ca Taiwanul este o destinaţie plină de surprize şi neaşteptări plăcute atât pentru cel ce călătoreşte cât şi pentru cel care se stabileşte. De ce spun asta? Experienţa mea cu Taiwanul a avut două etape: prima a fost petrecută timp de patru luni într-un hotel de lux, aceasta făcea parte din delegaţia pe care am avut-o de făcut în vara anului 2013, iar cea de a două etapă începe în vara anului 2014 unde am decis ca, după proiectul pe care l-am avut de terminat, să mă stabilesc definitiv acolo alături de logodnica mea care este din Taiwan.

Perioada de acomodare aş împărţi-o şi pe ea în două, de ce? Prima parte o pot numi şocul atât la nivel sociologic cât şi psihologic. Cadrul general se schimbă de la o zi la altă, viaţa mea căpătase altă formă, alt ritm, alt gust, alt limbaj, alte maniere, etc, etc. Cea de a două parte vreau şi trebuie să o numesc aşa; acceptarea. De ce? Noul univers care acum mă pătrunsese până în măduva oaselor avea să declanşeze în mine o sumedenie de trăiri pe care nu le-aş putea limita în acest articol, ci pot să spun numai atât; cine îşi doreşte să trăiască asemenea atingeri ale lumii asiatice să încerce, fără temeri!

Topul atracţiilor

Taipeiul are un aer de metropolă americanizată, poţi închide ochii şi dacă-i deschizi într-un loc oarecare poţi confunda cu uşurinţă cele două ţări. Cu siguranţă atât pentru mine cât şi pentru orice străin nou păşit în Taiwan clădirea cu numele de 101 este puncul forţe de atracţie al oraşului, după care le-aş poziţiona pe o a doua poziţie străzile de Night Marchet, şi nu în cele din urmă templele şi pagodele chinezeşti care într-adevăr te fascinează privindu-le.

Mâncare şi masaj

Alimentaţia s-a schimbat şi ea proporţional am adaptat câteva reţete culinare atât chinezeşti cât şi taiwaneze, am introdus şi ritualul ceaiului de zi cu zi, mai ales cel verde, Taiwanul fiind unul din marii producători de ceai verde din lume. Tăiţeii de casă, fructele exotice, supele special preparate, diferitele sortimente şi garnituri de legume înecate în diferite tipuri de sosuri de soia, au înlocuit treptat tipul de hrană cu care eu eram obişnuit acasă în România. De asemenea, masajul reprezintă atât o formă de relaxare cât şi o formă de meditaţie.

Aş sufoca articolul cu prea multe detalii privind ritualul la care este supus atât cei de acolo, dar cu precădere turistul mult aşteptat. Aş descrie pe scurt saloanele şi numărul acestora sufocant aflat pe străzile Taipeiului, atât în centru cât şi în periferie prin următoarele; totul este igienizat şi bine pus la punct, loteria apare în momentul în care poţi alege sau îţi este ales din oficiu persoana care îşi va oferi masajul, însă vis a vis de calitatea serviciior şi a preţurilor deloc consistente, totul merită încercat fără nici o urmă de regret. Este recomandat să mergi însoţit, de ce? Unele saloane pot să nu mulţumească clientul prin standardele şi serviciile oferite clientului.


Read more: http://www.csid.ro/lifestyle/vacante/incursiune-in-taipei-frumusetea-din-inima-taiwanului-14700316/

DISTRIBUIȚI