DISTRIBUIȚI

Citisem despre Meteora, văzusem fotografii și reportaje şi mi-am promis să ajung cândva acolo. Iată că acum, fiind in vacanță în Paralia Katerini, îi venise rândul. Mai multe despre vacanta din Paralia. Daria, fiica mea mă însoţea, aşa că bucuria era şi mai mare. Dis de dimineaţă, ne-am prezentat la locul de întâlnire şi am aşteptat cuminţi sosirea autocarelor. Organizatorii aveau liste nominale, iar noi deţineam dovada de plată, chitanţele. Pentru o excursie de o zi am achitat pentru mine 20 de euro, iar pentru fiica mea 15. După un scurt popas pentru mic dejun şi cafea, am mers întins spre stâncile suspendate între cer şi pământ.

Aproape tot drumul am primit informaţii şi explicaţii de la ghida noastră, o doamnă din România care practica această meserie de 12 ani. Unic în lume, complexul monahal de la Meterora e situat în Câmpia Thesalia, în partea centrală a Greciei, în apropierea râului Pinos și a Munţilor Pindului.  Numele Meteora înseamnă în limba greacă „mijlocul cerului”, „suspendat în aer” sau „sus în ceruri” şi nu putea fi altul mai potrivit pentru ciudatele stânci ce aduc a meteoriţi, cercei între cer şi pământ.

Pentru geneza pădurii de 1000 de stânci implantate în mijlocul câmpiei s-au dat de-a lungul timpului mai multe explicaţii. Acum 60 de milioane de ani ar fi stat bine merci pe fundul unei mări, abia după dispariţia apei devenind vizibile pentru noi. Altă explicaţie susţine teoria eroziunii vântului şi a apei asupra unor roci sedimentare. Alta, pretinde că în urma separaţiei geologice a Munţilor Olimpului şi a Ossei, apele lacului în care se aflau s-ar fi scurs în Marea Egee prin Valea Tembi, iar pădurea stâncoasă ar fi apărut în urma acestei scindări.


Citeste mai mult: https://www.sacalatorim.ro/in-vizita-la-meteora/

DISTRIBUIȚI