DISTRIBUIȚI

În Provence, pe drumurile lavandei, violetul mereu în mișcare al lanurilor trasate geometric electrizează atmosfera. În iunie și iulie, dealurile și văile Provence se îmbracă într-o mantie violet și un miros divin înmiresmează aerul de vară. Dacă ai ajuns acum în Provence, regiunea celebră pentru plantațiile ei nesfârșite de lavandă, te poți felicita, e vremea lanurilor “în floare”!

Acum, și mai ales în departamentul Alpes-de-Haute-Provence, lanurile nesfârșite de lavandă și de lavandulă împrumută ceva din albastrul cerului și al mării, îl multiplică în diferite nuanțe și acaparează peisajul. Aliniate aproape milimetric, rândurile de lavandă par că se sfârșesc după linia orizontului și că de acolo continuă la nesfârșit.

Despre lavanda

-Lavanda are nevoie de niște condiții climatice anume, umiditatea fiind cea care îi înfluențează perioada de înflorire. O perioadă lungă de timp fără ploaie poate duce la înflorirea mai timpurie a lavandei, în timp ce o furtună o poate întârzia la fel de mult.

-Cele mai mari șanse să găsești lanvandă înflorită în Provence sunt în perioada cuprinsă de la mijlocul lunii iunie până la mijlocul lui iulie, chiar și începutul lui august, în unele zone. Această perioadă variază în funcție de soiurile de lavandă, de climă, altitudine și latitudine. M-am documentat cum stau regiunile la capitolul „înflorirea lavandei” și iată ce-am aflat.

Plantată în Provence mai întâi de către romani care le foloseau pentru a parfuma apa de baie și lenjeria, lavanda a fost folosită în Evul Mediu pentru parfumul său și pentru proprietățile medicinale. Însă secolul al XIX-lea a marcat o „explozie” a plantațiilor de lavandă, din nevoia de a alimenta cu materie primă parfumeriile din Grasse. Orășelul, situat la nici 21 de kilometri de Cannes, are în prezent aproximativ 10.000 de locuitori, milioane de turiști și este “inima” industriei parfumeriei franceze și nu numai.

Revenind la lavandă, dintre soiurile existente, cea mai prețioasă este lavanda fină ( Lavandula angustifolia). Doar că este mai dificil de cultivat, se simte bine pe pantele însorite ale munților din Haute Provence, la altitudini între 1400 și 1600 de metri. Uleiul esențial, cel mai rafinat al lavandei fine, a primit certificarea de denumire de origine controlată, AOC, „Ulei esențial de Haute Provence“. Acesta este produs în 284 de municipalități repartizate pe patru departamente (Alpes-de-Haute-Provence, Hautes Alpes, Drôme și Vaucluse). Zonele în care se concentrează această activitate sunt Plateau d’Albion (Vaucluse și Alpes de Haute Provence), Baronnies, DIOIS (Drôme) și Rosannais (Hautes Alpes).


Citeste mai mult: https://consilierturism.ro/destinatii/in-provence-pe-drumurile-lavandei/

DISTRIBUIȚI