DISTRIBUIȚI

Încă de când am cumpărat biletul de avion spre Nisa, pentru Coasta de Azur, toată lumea mi-a spus că nu trebuie să ratez Eze. Până și un localnic francez în vârstă rătăcit în România mi-a spus că nu pot merge în sudul Franței fără să văd micul orășel medieval unde până și Nietzsche și-a găsit inspirația. M-am convins însă că trebuie să-l vizitez atunci când am aflat că Eze face parte din ruta turistică a celor 13 villages perchés, cunoscute pentru frumusețea lor simplistă: Aspremont, Castagniers, Coaraze, Colomars, Duranus, Falicon, La Gaude, La Roquette, Levens, Sainte-Blaise, Saint-Jeannet și Tourrette-Levens.

Am trecut astfel Eze pe listă atunci când am pornit la drum spre Franța. După Nisa, Sainte Agnes și Monaco, într-o dimineața am luat autobuzul 82 (biletul costă 1 Euro) din portul Nisa și vreme de vreo oră am urcat pe serpentine spre Eze, pe moyenne corniche. Drumul până acolo îți dă ceva bătăi de cap dacă ai rău de mașină sau de înălțime pentru că șoseaua șerpuiește cocoțată pe stâncă iar curbele sunt de-a dreptul amețitoare, exact ca cele de pe Coasta Amalfi.

Dacă ai nevoie de informații, nu ezita să intri în vorba cu șoferii de autobuz sau localnicii de pe stradă. Contrar zvonurilor, francezii (cel puțin cei din sudul țării) sunt foarte prietenoși și dispuși să te ajute, ba chiar să stea la povești. Cu o singură condiție: să știi măcar puțină franceză. Noi așa am aflat că în Eze nu trebuie să ratăm Capela Sfintei Cruci (Chapelle de la Sainte Croix), grădina botanică, străduțele-i înguste și drumul lui Nietzsche ce coboară pe munte până la buza mării.

Nu-ți face griji că te pierzi pentru că foarte aproape de locul în care te lasă autobuzul există un centru de informare turistică de unde poți lua o hartă a satului și informații prețioase de la ghizii vorbitori de engleză și alte limbi de circulație internațională. Oricum, te descurci în Eze și fără prea mult ajutor pentru că e foarte bine marcat cu indicatoare turistice și, la urma urmei, nici nu e prea mare ca să te poți pierde.


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/city-break/in-eze-pe-urmele-lui-nietzsche.html

DISTRIBUIȚI