DISTRIBUIȚI

Se spune ca unele locuri te impresioneaza si iti raman mereu in suflet iar altele desi ai auzit numai de bine si ai vazut imagini spectaculoase, te cam lasa rece. Eu cred ca depinde foarte de experientele tale in acel loc si de perceptia ta asupra lumii. Pentru mine Israelul a fost un fel de ’’hrana pentru suflet’’ inca si acum, cand imi amintesc de zilele petrecute acolo am senzatia aceea de caldura pe piele…

E deja traditie pentru mine ca ziua mea sa nu ma prinda acasa, iar anul acesta norocul a facut sa gasesc o promotie a companiei Tarom, asa ca nu am stat prea mult pe ganduri.

Primul lucru ce l-am facut dupa aterizare, a fost sa schimb cativa dolari in shekel (NIS) pentru a plati transferul pana la hotel, dar nu a fost o afacere inspirata: au o rata foarte proasta de schimb si percep comision mare, mai degraba platiti cu cardul, 1 shekel  este echivalent 1 leu. De asemenea va sfatuiesc sa aveti portofelul pregatit, Tel Aviv este unul dintre cele mai scumpe orase ale lumii. Dupa cateva peripetii pe drum (am gresit statia de coborire) am ajuns intr-un final la hotel cu o priveliste mirifica la Marea Mediterena.

Orasul este impresionant de curat si frumos, iar zgarie norii iti da impresia de Miami… In acest oras minuntat mi-am petrecut primele 3 zile, nu am simtit absolut deloc conflictul din Orientul Mijlociu, asa cum nu l-am simtit nici in Ierusalim dar revin la acest subiect mai tarziu. Primul lucru pe care l-am facut a fost sa ma bucur de o baie de soare chiar pe plaja din fata hotelului cu un cocktail in mana, admirand zecile de oameni care faceau jogging atat pe plaja cat si pe promenada.

A doua zi am dedicat-o vizitarii Tel Avivului si a orasului vechi Jaffa, am profitat de tuturile gratuite pe care le fac cei de la Sandemans, pe care vi le recomand si voua. Aceste tururi se bazeaza pe tipsurile pe care ghizii le primesc de la turisti.

In momentul in care am ajuns in Jaffa, orasul vechi, imaginea acelor zgarie nori dispare si ai impresia ca esti intr-un oras arab cu constructii specific arabesti si pamant rosu sau terra rosa. Zona aceasta a orasului este putin mai friendly cu portofelul, atat in ceea ce priveste cursul de schimb cat si preturile din magazine. De la acest tur pot spune ca mi-am facut noi prieteni cu care am explorat a doua zi Haifa, Nazareth, Cana Galileea, Capernaum etc.

Haifa este un oras superb cu o vegetatie luxurianta, este un must see daca ajungeti aici sau macar sa va opriti sa admirati gradinile Bahai’i. Apoi am luat-o usor usor inspre Nazareth si spun asa pentru ca desi infrastructura Israelului este foarte laudata, nu inseamna ca nu veti avea parte de traffic jam.

Nazareth pentru mine a fost foarte special si recunosc, a fost pentru prima data cand am auzit de conceptul de arabi crestini, care traiesc in pace si armonie cu celelalte religii in orasul in care a copilarit Iisus. Aici am vizitat cele doua biserici: cea catolica si ortodoxa a Buneivestiri, cea din urma fiind bombardata de evrei deseori in ultimii ani. Intamplarea a facut ca valul ce il tineam pe cap si pe umeri sa imi cada si sa fiu atentionata de un calugar ca trebuie sa am grija la tinuta.


Read more: https://www.sacalatorim.ro/israel/

DISTRIBUIȚI