DISTRIBUIȚI

Plovdiv mi-a atras prima data atentia in mod serios dupa ce a fost ales in Top 3 Best European Destinations (alaturi de Zadar – Croatia si de Atena), apoi dupa ce am aflat ca in 2019 va fi Capitală Culturală Europeană. Am ajuns totusi aici dintr-o intamplare, la mijloc de mai, dupa ce am cautat un loc decent de cazare pentru weekendul pe Valea Trandafirilor. M-am bucurat de alegere imediat ce am ajuns in centrul orasului, mai ales ca boutique hotelul unde am stat era fix in buricul targului.

Deasupra orașului: Nebet Tepe, situl arheologic din inima Plovdivului

Plovdiv e cocoțat pe dealuri și, dincolo de farmecul străduțelor care urcă și coboară, pe fiecare vârf te așteaptă surprize. Una dintre ele e Nebet Tepe – locul de unde a început să fie scrisă istoria Plovdivului. Asta se întâmpla în urmă cu mii de ani, când aici s-a dezvoltat unul dintre cele mai mari orașe tracice din Bulgaria care, mai târziu, după ce a fost cucerit de Filip al 2-lea al Macedoniei (tatăl lui Alexandru cel Mare), s-a numit Philippopolis – adică Orașul lui Filip.

Lăsând la o parte scurta lecție de istorie, Nebet Tepe e astăzi locul unde se întâlnesc tinerii din Plovdiv ca să își petreacă timpul liber, să își facă selfies și să se simtă liberi, pentru că ăsta e sentimentul pe care îl ai odată ce ai ajuns pe platoul de deasupra orașului. Priveliștea e fantastică: se văd în zare minaretele moscheilor din oraș, acoperișurile roșii ale caselor de epocă, dealurile înverzite din jur.

Kapana – Capcana sau cartierul artizanilor, locul meu preferat din Plovdiv

Practic e tot în Centrul Vechi, teoretic Kapana e considerat un district aparte:  e locul artistic, boem al Plovdivului, cartierul unde se vor aduna laolaltă artizanii din oraș și nu numai. Districtul creativ Kapana este un proiect ambițios, are își propune să fie un fel de laborator internațional din care să iasă cele mai creative produse, din diverse industrii. Acum este punctul de întâlnire al hipsterilor dar e clar că în viitorul apropiat aici se vor găsi cele mai interesante galerii, buticuri ale artizanilor și ateliere de creație. Kapana a fost locul meu preferat din Plovdiv!

Hisar Kapia – Poarta de Piatră Hisar (Poarta de Est)

O străduță pietruită coboară pe lângă Biserica Constantin și Elena din Centrul Vechi și după doar câțiva pași îl răsplătește pe curiosul care a îndrăznit să se abată de la strada principală cu o poartă de piatră – parte a sistemului de fortificație a vechiului Philippopolis. Imediat ce treci pe sub Poarta de Est, ajungi într-unul dintre cele mai cochete și mai liniștite cartiere – pe vremuri casele aparțineau comercianților bogați din Plovdiv.


Read more: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/idei-de-weekend-plovdiv-probabil-cel-mai-cool-city-break-aproape-de-casa.html

DISTRIBUIȚI