DISTRIBUIȚI

În ultimul weekend din august, în fuga din fața caniculei și în căutarea unui strop de răcoare, am fugit spre mare. După ce am trecut în viteză pe lângă stațiunile pline ochi și gălăgioase de pe litoralul românesc, am ieșit din țară pe la Vama Veche și în vreo 10-15 minute am ajuns în Krapets, Bulgaria, pentru a treia oară, în al treilea an. La singurul hotel din sat erau cazate câteva familii, români, bulgari și nemţi care își văd de odihna lor, în liniște. Dacă multe hoteluri de fiţă din destinații celebre au infinity pools, hotelul acesta din Krapets are un infinity restaurant, un infinity parc și o infinity terasă. Dacă ar avea și un infinity meniu cu fructe de mare, ar fi perfect. Noroc ca are restaurantul de lângă. Era liniște în Krapets dimineață, la prânz și seara, plajele sunt infinit de lungi și line iar apa e curată, chiar dacă nimic nu e amenajat aici. Pe de altă parte, duminică dimineaţa erau 5 (cinci!) doamne care curăţau cu periuţele podeaua din jurul piscinei hotelului.

Cum ajungi

Chiar dacă e la doar 20 de kilometri de Vama Veche, Krapets pare că e la ani-lumină de agitaţia de pe litoralul românesc. După ce treci de graniţă, continuă să mergi pe șoseaua E87 iar după 14 kilometri vezi indicatorul spre Krapets, la stânga. După ce faci stânga, drumul are câteva gropi, dar nu e problematic pentru mașini. Noi le-am conștientizat abia acum, a treia oară, pentru că am mers pe motocicletă. Când intri în sat, vei da de câteva dâmburi – limitatoare de viteză. Atenţie, acestea sunt din asfalt și nu sunt vizibile de la distanţă! Drumul continuă drept până la o ieșire în mare unde pescarii își lasă în fiecare dimineaţă la răsărit bărcile la apă.

Nu uita!

-buletinul
-actele mașinii/motocicletei
-vinieta pentru mașini costă 5 Euro pentru 7 zile și 13 Euro pentru 30 zile și se poate cumpăra de la chioșcul de după graniţă. Pentru motociclete nu e nevoie de vinietă.

Cazare în Krapets

Când am ajuns prima dată în Krapets, în 2013, nu aveam niciun plan, nicio rezervare. Era început de septembrie, noapte, soarele mijea să răsară iar pescarii își pregăteau bărcile ca să plece în larg să își strângă plasele. Am ajuns la nenea Borko, un localnic în vârstă, care are o pensiune – Villa Borko – amenajată cumva ca o anexă la casa lui. Camere simple dar curate și noi, vreo 70-80 lei pe noapte, o grădină plină de piersici, vie și meri, o piscină veche, o terasă ca la ţară și o bucătărie pe măsură. Ne-a mers la suflet, am găsit liniștea și confortul pe care le căutam. Nenea Borko nu vorbește engleză mai deloc dar ne-am înţeles totuși într-o româno-bulgaro-englezo-semnaleză și totul a mers ca uns. Anul ăsta am văzut câteva mașini cu numere de înmatriculare din România parcate în faţa casei lui, semn că îi merge bine, așa cum ar trebui.

UPDATE: am revenit la Borko in 2016, ne-am simtit la fel de bine, camerele au fost la fel de curate, ne-a primit si cu cainele insa Nenea Borko era foarte morocanos si neprietenos. Alti prieteni care i-au trecut pragul de curand confirma informatia.

Αποτέλεσμα εικόνας για zen house krapets

Pusesem oricum ochii pe Yanitza Hotel, la vreo 2 minute de Borko, cu vedere la mare. În 2015, în ultima săptămână din august, am trimis un email de rezervare pe adresa recepţiei. Niciun răspuns. A doua zi am completat formularul de rezervare de pe site-ul hotelului. Niciun răspuns. Plecam oricum la drum, ne bazam pe nenea Borko sau pe celelalte case de oaspeţi din sat. În dimineaţa plecării am sunat totuși la Yanitza și am aflat de la o recepţioneră care abia vorbea engleză că au camere libere și că preţul e de 45 de Euro pe noapte, așa cum scrie și pe site. Nu am făcut rezervare la telefon dar am plecat totuși la drum și am găsit la faţa locului camera mult visată.


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/idei-de-weekend-krapets-bulgaria.html

DISTRIBUIȚI