DISTRIBUIȚI

Acest articol nu va face referire la ce obiective turistice se pot vizita in Madrid. Nici la istoria muzeelor, bisericilor sau statuilor si nu va face referire nici la zona de shopping… Va face referire doar la mancare. Si cum mancarea este un subiect serios in Madrid, am considerat ca merita sa primeasca un intreg articol.

Ca sa fim bine intelesi de la bun inceput, trebuie stiut ca:

  • orice masa incepe cu cateva pahare de bere rece;
  • nu exista masa fara aperitive, gustari;
  • nu exista masa fara vin;
  • niciun spaniol nu mananca putin;
  • niciun spaniol nu bea putin;
  • nu am vazut vreun spaniol care sa se ridice de la masa beat;
  • mancarea este (aproape) peste tot exceptionala;
  • indiferent ce si cat mananci, iti pica bine;

Acum sa trecem la detalii. Cred ca toti ati auzit de “tapas” si la fel de bine cred ca toti stiti ca aceastea sunt niste gustari – calde sau reci – care se servesc dintr-o inghititura. Sunt multe legende care explica originea aceastor produse insa eu am sa va prezint una care pare (nu sunt convins ca si este) cea mai credibila.  Tapas se traduce prin “a acoperi” si facea referire la acoperirea paharelor de vin tare si dulce din sudul Spaniei (in zona Jerez – Cadiz) pentru a pastra aroma bauturii cu o felie de paine si branza. “Inventia” a avut un asemenea suces incat in foarte scurt timp a fost preluata peste tot. Cred ca destul de repede s-a renuntat la acoperirea paharului pentru pastrarea aromei si s-a trecut direct la acoperirea stomacului. Revenind la tapas – ul modern, lucururile stau in felul urmator: acum nu se acopera niciun pahar, se servesc fie ca aperitive inainte de felul principal fie ca gustari intre paharele de bautura in unele baruri. Daca la inceput erau formate din paine si branza, acum sunt din orice. Si cand spun “orice”, aproape ca nu exagerez: branza, sunca, mezeluri, legume, fructe de mare, diverse tipuri de carne, etc… Exista peste tot in Madrid (si nu doar in Madrid), locatii axate doar pe meniuri de tapas dedicate desigur turistilor. Eu nu le recomand. Adevarata bucatarie spaniola nu se gaseste in centrul orasului in zona turistica decat in locuri anume, stiute doar de localnici. Stiu ca vor fi voci care ma vor contrazice dar…  Pe de alta parte, afirmatia mea nu se refera doar la Madrid ci la orice alta capitala sau oras mare.

O alta specialitate spaniola este “jamon” (se citeste hamon), sunca de porc preparata intr-un mod care ii confera o textura si aroma unica. Estetic este similar cu prosciuto ul italian dar, dupa parerea mea, gustul este diferit. In multe baruri sau restaurante spaniole veti vedea zeci, sute de jamoane atarnate de tavan, ambalate in diverse culori, cu nume diferite, ani diferiti, condimentate sau light, mai uscate sau mai crude, etc.

De fapt si de drept exista doua tipuri de jamon: Serano si Iberico.

Jamonul Serano, sunca uscata care se face doar din carne alba de porc si care reprezinta aproape 90% din productia de sunca a Spaniei. Dupa cum spuneam, pentru productie sunt alesi porci cu carne alba, hraniti exclusiv cu cereale.

Jamonul Iberico, sunca uscata de calitate superioara, mandria Spaniei, este un produs realizat exclusiv din carnea porcilor de rasa “Iberica”, care au un tip de carne marmorata, unica. In functie de hrana oferita acestor animale, se diferentiaza trei tipuri de jamon iberico, diferentiere de gust si de… pret:

  • Jamon Iberico de Bellota, considerat clasa superioara si care provine de la un anumit tip de porc hranit exclusiv cu ghinda de stejar si este maturat 36 de luni;
  • Jamon Iberico de Recebo provenind de la porci hraniti cu ghinda si cerelae, ocupa locul doi in top;
  • Jamon iberico, gama cea mai simpla provenind de la porci hraniti cu cereale si maturata 24 de luni.

Citeste mai mult: https://www.sacalatorim.ro/gustul-madridului/

DISTRIBUIȚI