DISTRIBUIȚI

Dacă te raportezi la salariul mediu din România, o vacanță în Elveția „cu de toate” este foarte scumpă. Pentru mine a fost cea mai costisitoare vacanță în care am fost vreodată însă acesta nu e singurul superlativ pe care îl am în minte atunci când mă gandesc (cu mare drag) la călătoria din care tocmai m-am întors. A fost şi cea mai frumoasă vacanță, două săptămâni în care am descoperit pe îndelete mici părți dintr-o țară care funcționează precum clişeicul ceas elvețian într-un cadru natural nemaipomenit. Am scos cu uşurință câte 50, 100, 200 de franci din portofel ori de pe card la restaurante, cazări, magazine, trenuri ori supermarket dar nicicând nu am regretat acele sume pentru că de fiecare dată am primit nu doar produse şi servicii dar şi calitate, o atitudine prietenoasă şi corectă, respect imens şi o infrastructură cum nu mi-a fost dat să mai văd vreodată. Dai un ban dar simți că primeşti ceva bun în schimb.

Să ne fie clar, Elveția nu e o țară în care să faci o vacanță low cost în adevăratul sens al cuvântului, eu cu siguranță nu mi-aş fi permis-o în timpul facultății când mergeam cu rucsacul în spate prin Roma, Barcelona ori Provence. În Elveția, cele mai multe camere în hoteluri decente costă peste 100 de franci pe noapte, noi am stat şi cu 350 franci pe noapte dar şi cu 40. Diferența stă în detalii şi facilități dar niciodată în calitate ori curățenie. Chiar şi atunci când alegi cele mai ieftine servicii, vei avea garanția că vei primi calitate şi că nimeni nu îşi bate joc de tine, nimeni nu e acolo să te prindă la cotitură pe tine, turistul dezorientat. Dar voi detalia pe parcursul acestui articol lung ce înseamnă asta şi cum poți să găseşti oferte cât mai accesibile.

De la sate mici din Alpi până la oraşe mari ca Lausanne, Lucerne ori Zurich, de la autostrăzi supraetajate până la drumuri înguste în munte traversate de căprioare şi vulpi, de la trenuri de mare viteză până la funiculare de o sută de ani, de la cina în castelul Salavaux până la picnic pe plajele lacurilor azurii Geneva, Neuchatel ori Melchsee, marmote jucăușe la peste 2000 de metri, terase cu vii de viță nobilă cu trenuri funiculare pregătite să care strugurii, Elveția e o țară mică şi fascinantă pentru care nu mi-au ajuns cele două săptămâni pe care i le-am pus deoparte în această vară. Mă așteptam să fie frumoasă, mă așteptam ca totul să funcționeze ca un ceas elvețian, mă așteptam să fie scump (deh, dacă te raportezi la salariile din România) dar cu toate astea, Elveția a fost revelația anului pentru mine căci totul este la superlativ. Mai puțin oamenii care sunt relaxați, nu ies nicicând în evidență, vorbesc încet, ba chiar le displace hăhăiala în gura mare ori confruntările violente și prefer să-și vadă de familie și prieteni seara la un picnic ori cu o sticlă de vin de Vevey pe malul lacului, la apus.

Cum planifici o vacanță în Elveția

Probabil că dacă vrei să ajungi în „țara marmotelor”, „țara lui Heidi”, „țara lacurilor şi a vacilor” sau cum vrei să-i mai zici Elveției (toate clişeele sunt pe bune, take my word for it!), vei vrea, ca şi mine, să vezi cât mai multe locuri deodată. Nici nu ar fi greu să „bifezi” toate cele mai importante obiective turistice din Elveția într-o singură vacanță pentru că țara e foarte mică (e de 6 ori mai mică decât România ca suprafață şi mai mult de jumătate e ocupată de Alpi) şi e împânzită de autostrăzi. Cu toate astea, îți recomand să îți alegi două-trei regiuni sau cantoane şi cel puțin 2-3 nopți de cazare în fiecare loc. Fiecare destinație din Elveția este foarte bine organizată din punct de vedere turistic fără să fie deloc aglomerat ori kitsch şi dacă te uiți pe harta fiecărei regiuni, vei găsi opțiuni pentru câteva luni de excursii. Punctele de informare turistică sunt bine dotate, personalul vorbește mai multe limbi străine și după o scurtă vizită ieși de acolo cu o mulțime de idei noi.


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/ghid-de-calatorie/ghid-util-vacanta-elvetia.html

DISTRIBUIȚI