DISTRIBUIȚI

Vom lua contact azi cu o provincie franceză pe care o consider cu totul deosebită: Bretania. I-am acordat pe teren aproape o săptămână și totuși a trebuit să ne limităm la un circuit ce a unit mai ales principalele obiective de pe coastă, fiind nevoiți să neglijăm interiorul peninsulei. Sunt aici zeci, poate sute de locuri minunate, naturale și istorice deopotrivă, astfel încât o adevărată descoperire și asimilare poate lua ani de reveniri și aprofundări.

Vitré

Venind dinspre Paris (Chartres), imediat ce trecem limita departamentului Ille-et-Villaine ne aflăm geografic în istorica regiune a Bretaniei. Prima localitate în care ne oprim este Vitré, orășel cu doar 18000 locuitori, dar situat pe locul național 37 în ceea ce privește numărul monumentelor istorice! Cel mai vizibil și impunător obiectiv este castelul, exemplu perfect de arhitectură militară medievală. Refăcut în forma actuală în sec. XIII-XV, are intrarea apărată de un pod mobil, iar în curte a fost construită la 1913 clădirea primăriei (Hotel de Ville). Găsim aici ușor un loc de parcare chiar în Piața Castelului (Place du Château), de unde începem explorarea orașului.

Forma generală a zidurilor este aproximativ triunghiulară, cu colțurile întărite prin turnuri-bastion (Tour de la Madeleine la nord-est, Tour de Montafilant la nord-vest, Tour Saint Laurent la sud). La est se înalță masivul Châtelet (cu intrarea peste podul mobil), iar la vest o curtină cu o lojă acoperită leagă alte două turnuri: Tour de l’Oratoire și Tour de l’Argenterie. Interioarele pot fi vizitate; turnul Saint Laurent adăpostește tapiserii, dar și sculpturi din sec. XV și XVI provenind din casele orașului, între care un frumos șemineu adus din Rue de la Poterie. Turnul de l’Argenterie este amenajat în muzeu de curiozități, iar cele 82 trepte din tour de Montafilant pot fi urcate, pentru a ajunge la o platformă cu priveliști asupra împrejurimilor.

Citeste mai mult: https://www.ghiduri-turistice.info/ghid-turistic-franta-circuit-pe-magicul-taram-al-bretaniei-partea-intai

DISTRIBUIȚI