DISTRIBUIȚI

Ce motive ar putea avea cineva să încerce să viziteze într-o singură zi un oraș a cărui poveste a fost scrisă de-a lungul a mii de ani și în care ai putea să te pierzi cu săptămânile învățând din tot ceea ce s-a întâmplat înaintea noastră, un oraș în care, practic, te împiedici de istorie la fiecare colț de stradă?

Motive ar putea fi multe. O escală de care vrei să profiți la maxim. Câteva ore sau o zi liberă în timpul unei delegații de la locul de muncă. Dar, de ce nu, și o evadare de o zi, în care vrei să te deconectezi de stres sau monotonie și să te încarci cu experiențe și amintiri. Nu, nu ai nevoie de zile sau săptămâni ca să te bucuri de aventuri noi la mare depărtare de casa ta, strada ta, orașul tău și viața ta la care ești obișnuit să te trezești în fiecare dimineață.

Grație companiilor low cost, care vin cu niște prețuri fantastice la bilete de avion începând de la 4E, numai bune de un city break, oricine poate să se bucure de o astfel de experiență de o zi sau mai multe în Atena, Berlin, sau alte capitale Europene. Noi am ales Atena pentru că aeroportul este aproape de oraș și zborurile găsite s-au potrivit cu ziua noastră liberă din mijlocul săptămânii. Astfel am decis să profităm de această ocazie pentru a face o scurtă introducere captivantă în istoria Greciei Antice.

Aventuri la Atena în mijlocul săptămânii

Dacă v-am făcut curioși, să vă povestesc cum a fost Flash Break-ul nostru de 24 de ore în Atena. Îmi place să numesc Flash Break o astfel de vacanță pentru că nu e chiar un city break clasic, ci este mai mult acel moment în care te hotărăști să închizi ochii pentru o clipă și să te teleportezi într-un alt univers, cum ar fi, de ce nu, Atena, sau orice alt loc pe care îți dorești să îl descoperi.

Marți, ora 12.00. Începe pauza de prânz. Mâncăm ceva pe fugă și ne luăm rămas bun de la colegii care încă sunt siguri că nu au înțeles ei corect, că e vreo greșeală, când le-am spus că plecăm până în Atena, dar până mâine ne întoarcem. Ne urcăm în mașina unui prieten bun… și pornim spre aeroport. Totul trece repede, și ne trezim curând printre nori. Încercăm să ațipim puțin, pentru că în Atena sigur nu vom avea timp să mai și dormim.

Deschid ochii. Suntem tot printre nori, doar că a mai apărut ceva în peisaj. La orizont se conturează tot mai clar formele unei insule. Apoi încă una, și tot așa, până când la câteva mii de metri sub noi se arată în toată splendoarea lui acest loc unic în lume, considerat de mulți leagănul civilizației europene.

15.30 Aterizăm. Părăsim repede aeroportul micuț, dar modern, și ne urcăm în mașina care ne așteaptă. Am profitat și aici de serviciile unui prieten, dar nu te îngrijora, Atena are linie directă de metrou, de la aeroport până în oraș. Biletul de metrou pentru această linie expres este 10E/sens sau 18E pentru un bilet dus-întors.

Ne lăsăm bagajele la locul de cazare și la ora 17 și câteva minute suntem gata să pornim în explorare. Ne mai rămâne doar să căutăm metroul care să ne ducă în punctul de start al turului nostru, și anume Piața Monastiraki. După ce am cerut lămuriri de la câțiva trecători, ocazie cu care ne bucurăm să aflăm că aproape toți atenienii vorbesc engleza, ne dumirim și noi cum că metroul de pe această linie, linia verde, este de fapt un tren de suprafață. Și că biletele trebuie cumpărate de la un aparat care nu acceptă carduri, ci doar euro, iar apoi, acestea trebuie validate la intrarea pe peron.

Metrou Atena

Atena

Prima impresia în Atena

Pe la ora 18.00 am ajuns în inima istoriei acestui oraș. Și când ne gândim că au trecut doar 6 ore de când ne plimbam pe străzile aglomerate din București! Schimbare foarte rapidă a peisajului, cu care trebuie să ne obișnuim.
Și asta nu pentru că Atena nu ar fi aglomerată și murdară, la fel ca și Bucureștiul. Dar ne dăm seama că aici taximetriștii, dar și ceilalți șoferi, chiar nu își doresc să calce pietonii. Asta a fost ceva nou. Un taximetrist și-a cerut scuze față de noi când eram pierduți prin mijlocul străzii și admiram arhitectura, făcându-l pe el să se oprească și să aștepte să ne trezim din contemplare. Nu claxon, nu cuvinte urâte, ci scuze, din partea lui că a îndrăznit să treacă pe acolo și să ne deranjeze.

Odată ajunși în centrul Atenei, nu mai ai nevoie decât de picioare rezistente pentru a vizita toate cele de mai jos.
Imediat ce cobori din metrou în cartierul Monastiraki, vei începe să vezi dovezi alte faptului că atenienii erau extrem de devotați zeităților. Aici găsim Ekklisia Kimisi Theotokou Mitropoleos – o biserică bizantină, iar în depărtare poți să vezi dealul Acropole, cel mai important loc de cult din Atena.

Ekklisia Kimisi Theotokou Mitropoleos


Citeste mai mult: https://www.ghiduri-turistice.info/ghid-turistic-flashbreak-24-de-ore-in-atena

DISTRIBUIȚI