DISTRIBUIȚI

Edessa

În timpul sejurului din Grecia, am ales ca excursie opţională oraşul Edessa. Pentru un adult şi un copil (11 ani), am achitat 35 de euro. Edessa se află în partea nordică a Greciei, are aproximativ 18.000 de locuitori şi e capitala unităţii administrative Pella.

Numele poate fi tradus ca “oraşul apei”, de la cascadele formate pe râul Edesseos. Orașul Edessa a fost unul din cele mai importante centre antice grecești, datorită resurselor sale naturale și amplasării strategice. În ciuda perioadelor de cucerire, oraşul și-a pastrat tradițiile și frumuseţea naturală unică, fiind și azi unul dintre cele mai frumoase orașe din Grecia.

Cascade, centrul istoric, siturile arheologice, biserica Adormirea Maicii Domnului, ruinele bisericilor creștine timpurii si a celor bizantine din Oraşul de Jos, Logos sau Moscheea Yeni (singura moschee rămasă în picioare) sunt doar câteva atracții care stârnesc interes în rândul turiștilor. Cascadele sunt amenajate într-un parc fermecător.

Odată erau şapte, dar, în timp, au fost reorganizate, iar acum turiştii pot admira două căderi gemene mai mici şi una mai mare. Un lift de sticlă coboară din vârful de stâncă până în vale.

Lângă cascade era deshisă o expoziţie de reptile, pentru vizitarea căreia se plătea un bilet de doi euro. Pentru că eram un grup, ni s-a aplicat o reducere de 50%. Cu toate că ştiam că mi se va face părul măciucă, i-am trecut pragul. Logica mă liniştea, şoptindu-mi că târâtoarele nu îşi pot părăsi terariile, însă în minte mi se derulau scene de groază din filme ca Anaconda cu Jennifer Lopez, sau Dune cu giganţii şerpi de sub dunele de nisp. Am ieşit după vreo 15 minute, destul de uşurată că s-a încheiat supliciul.

Ne-am regrupat şi am pornit disciplinaţi spre cascade. Ele s-au format în secolul al XIV lea, în urma unui mare cutremur. Cea mai spectaculoasă se numeşte Karanos, după numele primului rege al Macedoniei. E fermecătoare, parcă o carafă invizibilă de lapte se revarsă de la nu mai puţin de 70 de m. Stropii răcoritori au fost apreciaţi de toţi cei care ne luptam cu temperatura de 35 de grade a unei zile greceşti de vară. Mi-am dat seama că pentru o fotografie reuşită, cei mai liniştiţi oameni par dispuşi să-şi asume riscuri. Lângă mine, o domnişoară sexy a sfidat orice reguli de siguranţă pentru nişte selfie-uri chiar în buza prăpastiei. M-am oferit să-i curm chinul şi să o fotografiez chiar eu, bine înfiptă lângă o balustradă de protecţie, dar am fost refuzată. Probabil că un selfie valorează pe reţelele de socializare mai mult decât un instantaneu surprins de altcineva.

În spatele cascadei, în pântecele muntelui, se cască o peşteră superbă, cu mai multe încăperi, care poate fi vizitată achitând doi euro. E uimitor să vezi efectul apei asupra stâncilor. Tavanul era plin de stalactite, iar stâncile păreau a fi plastilină sub forţa apei.

Dacă maiestuoşii munţi pot fi astfel sfredeliţi, cum să cerem caselor de pe pământ să ţină piept uraganelor? Poate că, apropiindu-ne iar de natură şi păzind ce a mai rămas de salvat, am putea emite pretenţia să fim ocrotiţi la rândul nostru.


Read more: https://www.sacalatorim.ro/edessa-si-loutra-pozar/

DISTRIBUIȚI