DISTRIBUIȚI

După ce am bătut la pas străduţele întortocheate din Roma, am mers la festivalul gondolierilor de la Veneţia şi am plecat în turul coastei Amalfi, a venit momentul să o luăm pe un alt drum, puţin altfel: Drumul vinului de la Colli Conegliano la Valdobbiadene, din regiunea Veneto, în nordul Italiei.

Ce e Prosecco și de ce este vinul acesta atât de apreciat în Italia încât i s-a dedicat și o conferință anuală? Ei bine, pentru italieni, Prosecco e corespondentul șampaniei pentru francezi. De fapt, e un vin spumant care nu se obține prin fermentație naturală, așa cum se întâmplă cu cel franțuzesc.

Pentru o sticlă de spumant Cartizze, bijuteria vinului spumant italian, se folosesc doar struguri cultivați pe dealurile cu același nume, de lângă Valdobbiadene, așa cum francezii obțin șampania doar din producția de struguri din regiunea Champagne.

Strada del Prosecco e primul exemplu prin care italienii pun în valoare turismul gastronomic și al vinului. De fapt, e vorba de ceva mai mult decât o modalitate de a gusta mâncărurile și vinurile din Peninsulă pentru că drumul vinului leagă cele mai importante orașe și sate din istoria și cultura Italiei. Drumul vinului Prosecco de la Conegliano la Valdobbiadene datează din 1966, când cei 35 de km de peisaje, podgorii, istorie, artă și cultură au fost incluși în circuitul turistic al Italiei.

Aici e ținutul castelelor medievale, al vilelor aristocrației italiene, al monumentelor ferite de ochii lumii, al construcțiilor sacre dar și al izvoarelor termale antice. Conegliano, Vittorio Veneto, Valdobbiadene și Pieve di Soligo – fiecare e o bucată dintr-o comoară care cuprinde bogății naturale, artistice și bijuterii arhitecturale care abia așteaptă să fie descoperite. Până când turiștii de pretutindeni vor năvăli aici, în orașele dintre dealuri timpul curge încă încet.


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/culinar/strada-del-prosecc.html