DISTRIBUIȚI

Toată lumea se bucură să aibă parte de distracție la soare. Vrei să călătorești în această vară, însă ai prefera o destinație un pic mai diferită? Încearcă aceste 10 destinații alternative pentru vacanța de vară și decide care sunt preferatele tale.

City break în Gdańsk, Polonia

Turiștii consacrați abia acum se trezesc și se minunează în fața farmecului acestui port maritim superb al Mării Baltice, cu o vechime de aproape o mie de ani: Gdańsk – destinația de aur pentru o vacanță pe litoral în Polonia.

În centrul Śródmieście vei descoperi savoarea orașului. Fă o plimbare gastronomică pe strada pavată, „ulița” Mariacka, unde vei găsi restaurante de top în zonă, precum Estimo Klub Atkora.

Și acum că ți-ai pus burta la cale, poți vizita clădirea în stil gotic-renascentist al primăriei și Muzeul de Istorie din Gdańsk din cadrul primăriei. Aici vei descoperi grandiozitatea și frumusețea orașului din perioada prosperă a Ligii Hanseatice din secolul al 13-lea, și toată istoria sa până la căderea comunismului în anii 1980.

Cei care iubesc vederile panoramice neapărat ar trebui să urce treptele din turnul de control al orașului, înalt de 50 de metri. Priveliștea este superbă: peisaje de tip danez, clădirile multicolore renovate ale Centrului Vechi (”Stare Miasto”) și cei 30 de km de plajă de-a lungul golfului. Admirând panorama de la această înălțime, vei realiza ca nici nu e de mirare că Gdansk a reușit să detroneze Cracovia, în topul celor mai frumoase orașe din Polonia!

City break în Tirana, Albania

Pentru cei care spun că Berlin nu mai e ce a fost odată, spune-le să meargă până în Tirana.

Prin anii ’90, capitala albaneză era pe lista neagră a turismului. Locuitorii erau prea afectați material și spiritual de gheara comunismului, iar rata înaltă a infracțiunilor și clădirile fostului regim îți taiau orice elan. Dar în zilele noastre, Tirana nu este numai capitala culturală a peninsulei balcanice, ci și o destinație grozavă pentru vară.

Urcă cu telecabina până în Parcul Național al Munților Dajti, sau fă o plimbare prin zona joasă de litoral, unde, în cafenelele Iș-Blloku te poți delecta cu preparate culinare din fructe de mare, ”îngrozitor” de gustoase și de ieftine. Sau preferi să prinzi chiar tu niște rapane? Plaja orașului vecin, Durrës, este la doar 30 de minute distanță cu mașina.

Pe lângă extraordinarul Muzeu Național de Istorie și o structură decrepită de piramidă, ridicată în numele fostului dictator socialist, Enver Hoxta, Tirana nu strălucește la capitolul ”obiective turistice” notabile. În schimb, exuberanța locuitorilor capitalei albaneze te va convinge. Și nu numai.

O cotă parte importantă o vor avea și dulceața vinului albanez, precum și o plimbare de relaxare pe Bulevardul Martirilor Patriei, unde vei întalni un amestec incredibil de stiluri și clădiri: otomane, italianești, fasciste și lugubre …sau postmoderniste, care răsar multicolore în acest puzzle radiant arhitectural al istoriei orașului.

City break în Tuvalu

Maluri cu nisp alb strălucitor și plin de cocotieri, micuța Tuvalu este genul de insulă părăsită pe care ți-ai fi dorit să naufragiezi. 5 atoli cu plaje paradisiace care oferă mult soare, mâncare din fructe de mare și zile leneșe.

Vei petrece majoritatea timpului întins pe undeva: fie pe nisip sorbind dintr-o nucă de cocos, fie privind un meci de volei local “te ano” sau făcând pluta pe spate prin laguna Funafuti.

Insulele sunt formate din recife de corali, așa că pune-ți echipamentul de snorkelling și scuba diving și fii uimit de cât de colorate sunt peisajele subacvatice. Creșterea nivelui oceanelor pune în pericol acest mic paradis, așa că rezervă-ți biletele înainte ca acesta să dispară, acoperit de ape. Iulie este perioada optimă în care să îl vizitezi.

City break în Bornholm, Danemarca

Când te gândești la o “insulă paradisiacă”, nu îți vine în minte imediat Damemarca.

Însă, orice cunoscător știe că Bornholm este faimos în țările scandinave pentru faptul că este locul cel mai însorit din Danemarca.

Dacă vrei să petreci o vacanță cu familia în iulie într-un loc special, această insulă cu formațiuni stâncoase este ceea ce căutai. Plaje albe precum faimoasa Dueodde și păduri sălbatice sunt locul perfect pentru drumeții și excursii cu bicicleta, iar micile sate de pescari, vechile biserici rotunde și rămășițele fortărețelor îți oferă peisaje superbe pentru fotografiat, bune de pus pe Instagram.

Vizitează Parcul Fluturilor din Bornholm, explorează ruinele Castelului Hammershus și bucură-te de o cină cu pește afumat – încearcă delicatesa numită “Soare peste Gudhjem”.

Dacă ești genul creativ sau dacă doar dorești să strângi amintiri de călătorie, obiectele de artizanat din sticlă și ceramică, realizate de artiștii de pe insulă, te vor cuceri.

Vacanță în Blagaj (Croația), Bosnia și Herțegovina

Acum chiar că ne abatem de la traseele turistice cunoscute. Un mic oraș, la câteva ore distanță de Dubrovnik, istoricul Blagaj este situat la baza unor stânci abrupte. Clipocind printre stânci, râul albastru-verzui Buna se înfășoară în jurul orașului ca o eșarfă.

Cu clădirile sale vopsite în alb, una din realizările mari ale oralului Blaj a fost deschiderea pentru public a unei “Tekija” (un refugiu spiritual) din secolul al-16-lea, care a fost construit de un sultan al Imperiului Otoman. Acest loc fermecător este perfect de vizitat în august, când te vei bucura la maxim de clima mediteraneană.

După ce ai terminat să explorezi orașul, aventurează-te la câțiva kilometrii distanță și vizitează faimosul Stari Most (Podul Vechi) și muzeul cu același nume, și plimbă-te pe lângă Casa Kajtaz. Încheie ziua cu o cină cu inflențe turcești, comandă Cevapi și Cufte, cârnați și chiftele condimentate, și gustă din berile locale cu nume greu de pronunțat.

Citeste mai mult: https://www.momondo.ro/descopera/articol/destinatii-alternative-vacanta-vara