DISTRIBUIȚI

Bratislava, capitala Slovaciei, este o destinație europeană mai puțin populară, însă perfectă pentru o excursie de weekend. Un oraș relativ mic, se poate vizita foarte simplu într-o excursie de o zi cu trenul din Viena sau Budapesta (de exemplu). Este singura capitală care se află la granița cu două țări, Austria și Ungaria.

Principalele atracții sunt: centrul vechi, Castelul Bratislava, Biserica Albastră, Castelul Devin, Catedrala Sf. Martin, turnul și podul UFO.

Palatul Grassalkovich din Bratislava

De la gară am mers pe jos până în centrul vechi, o plimbare de 15 minute, în mare parte din cauza aglomerației de la autobuz. Pe drum întâlnim Palatul Grassalkovich – Palatul Prezidențial. Parcul palatului este public, însă clădirea nu este deschisă pentru vizitare.

Ajungem în Piața Hurban (Hurbanovo namestie), unde vedem un grup mai mare de oameni în fața unei clădiri și intrăm curioși. Este Catedrala veche Sfântul Ioan din Matha și Sfântul Felix de Valois, superbă în interior.

piata_hurban_4

Centrul vechi al Bratislavei

Centrul istoric este – cum mi l-a descris o prietenă – un fel de Sibiu, cu case vechi, ce a mai rămas din zidurile fostei cetăți și Poarta Michalská, singura rămasă în picioare din fortificațiile medievale. Desigur avem și partea „modernă” a centrului istoric, cu magazine, suveniruri, brizbrizuri lucrate/pictate manual și mulți turiști.

poarta_michalska_3

Strada Kapitulská din Bratislava

Una din străzile autentice ale orașului este Kapitulská. Aici veți găsi case vechi cu detalii originale, multe din ele în paragină. Fără magazine și deloc turistică, este una dintre cele mai vechi străzi din Bratislava.

strada_kapitulska_3

Catedrala Sf. Martin din Bratislava

Plimbarea medievală pe strada Kapitulská ne aduce la Catedrala romano-catolică Sf. Martin. Este cea mai mare și una din cele mai vechi biserici din Bratislava. Clădirea gotică datează din anul 1452 și este cunoscută ca locul de încoronare a regilor Ungariei în perioada 1563-1830.

catedrala_sf_martin_2

Castelul Bratislava

După ce vedem și ruinele zidurilor orașului, aflate lângă catedrală, ne orientăm spre Castelul Bratislava.Dibuim prin ceață Podul și Turnul UFO, în vârful căruia se află un restaurant cu vedere panoramică. Traversăm și o luăm pe o străduță care ne duce sus la castel, de unde se poate admira o minunată priveliște a orașului pe malul Dunării. Dar să vedeți ce panoramă frumoasă și ce poze fantastice ne-au ieșit…

turnul_ufo_in_ceata

 

Citeste mai multe: http://www.ghiduri-turistice.info/ghid-turistic-decembrie-la-bratislava

DISTRIBUIȚI