DISTRIBUIȚI

Până nu demult, atunci când ajungeam în diferite oraşe, gândurile mele dădeau năvală peste mine şi mă chinuiau într-un hal fără de hal. Porneam la drum cu agenda încărcată cu locurile de neratat. Şi aşa începea odiseea nebună. Mintea mea era o alarmă permanentă. Vezi să nu uiţi de biserica aia! Ai grijă să vizitezi şi muzeul ăla! Nu se poate să te întorci şi să te întrebe prietenii dacă ai văzut casa în care a stat două nopţi nu ştiu cine şi tu să spui nu. Ar fi de-a dreptul dezonorant.

Ei bine, se poate. Ba chiar bine. Excelent, aş spune. Şi în loc să văd doar locuri, locuri şi alte locuri, încerc şi altceva: să trăiesc experienţe, să mă bucur de atmosferă, să mai schimb două vorbe cu un localnic. Să mă răzgândesc de zeci de ori, să mă rătăcesc aiuritor, să fac total pe dos ceea ce-mi spun unii, alţii. Şi să-mi fie inima uşoară şi veselă.

Şi ştii care-i culmea: toate acestea nu mă costă un cent. Pentru amintirile pe care le primesc, ar merita însă din plin o căruţă de bani. Dar asta nu trebuie să o ştie ele. Aşa am făcut în München. Acest oraş pe care, de departe, îl vedeam într-un anumit fel. Total diferit faţă de felul în care l-am descoperit, deşi învăţ mereu că nu e bine să ai prejudecăţi. Nici despre oameni, nici despre locuri.

Am mers în München, l-am privit, l-am cutreierat, ascultat şi m-am bucurat de el la modul cel mai simplu. Fără a avea pretenţia de a descoperi totul ori să încerc a-i cunoaşte fiecare locşor. Şi a fost formidabil.

Ciuleşte urechile la Glockenspiel

În Marienplatz, centrul vechi al oraşului, se află Neues Rathaus, Primăria Nouă, o clădire uimitoare, construită în stil neogotic, între 1867 şi 1908. Aici este instalat Rathaus-Glockenspiel, un ansamblu format din peste 40 de clopote şi 32 de figurine de mărime naturală, aflate pe două niveluri. În fiecare zi la ora 11:00 (vara şi la orele 12:00 şi 17:00), sub privirile vrăjite ale zecilor de trecători, clopotele pornesc a cânta în timp ce figurinele încep a se învârti, spunând două vechi poveşti din istoria oraşului. Un spectacol ce te va ţine pe loc aproape un sfert de oră.

Pierde-ţi timpul cu folos prin Odeonsplatz

Atunci când am ajuns în Odeonsplatz am început să simt spiritul german. Sau o fi fost cel italian? Hmmm… Două clădiri încadrează maiestuos această piaţă şi îi dau o înfăţişare ce te face să crezi că ai nimerit într-un oraş din Italia. Feldherrnhalle este o impresionantă loggie, construită între 1841 şi 1844, având ca model Loggia della Signoria din Florenţa. Lângă, se află Theatinerkirche, o splendidă biserică a cărei creaţie nu putea să fie decât a unor arhitecţi italieni.

Pe scurt, este încântătoare această piaţă. Te-ar putea face să pierzi vremea pe aici şi să n-ai habar când a trecut. Plină de viaţă, aiuritoare, cu clădiri ce te ameţesc de-a dreptul. Poţi căsca gura cât vrei la clădirile din jur, dar fii cu ochii în patru dacă nu vrei să dea vreo bicicletă peste tine pe-acolo. Ca de altfel peste tot în München. De biciclete ar trebui să te fereşti.


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/city-break/citybreak-munchen-gratis.html

DISTRIBUIȚI